Följ oss via RSS!
2013-01-30

Unga lär gamla använda Internet

I Stockholm finns tre unga killar som kläckt en bra idé. En idé som ger både kunskap och glädje för många pensionärer i huvudstaden.
Genom att anordna kurser för äldre i konsten att använda Internet delar de med sig av sina kunskaper kring något många gamla tycker är svårt att förstå och använda. Hittills har 100 pensionärer gått utbildningen. Och fler ska det bli, nu satsar killarna på att expandera verksamheten till andra delar av landet.

Idén väcktes av gymnasieeleverna Christoffer Sundberg, Oskar Gummesson och Niklas Wahlström under hösten 2011. Tanken att hjälpa äldre komma igång med datorer och Internet väcktes när de läste .SE:s rapport ”Svenskarna och Internet” som avslöjade att 1,2 miljoner svenskar stod utanför Internet, främst på grund av bristande kunskaper. Och många av dem var pensionärer.

- Vi ringde runt till pensionärsförbund och bad om att få komma och presentera vår idé och många nappade på erbjudandet, berättar Christoffer Sundberg, 18 år. Hittills har vi utbildat 100 pensionärer i Stockholms förorter.

Företaget som heter eLOTS lägger stor vikt vid att utgå från vad de äldre vill göra på Internet. De börjar alltid med att ställa frågor till deltagarna om deras önskemål. Oftast handlar utbildningarna om att betala räkningar på internetbanken, googla och skicka mejl.

För att kunna vara lyhörda och ha bra diskussioner på kurserna är deltagarna aldrig fler än åtta.

- Då blir det bra stämning i gruppen, vi lär känna deltagarna och vet vad alla heter. Deltagarna vågar fråga och prata och de lär sig mer än om gruppen varit större, säger Christoffer.

I dagsläget har eLOTS kurser i Jakobsberg, Järfälla och Sköndal. I mars startar de verksamhet i Huddinge, Fullersta och Lidingö, men Christoffer, Oskar och Niklas vill expandera ytterligare och erbjuda Internet-kunskaper till pensionärer i hela landet. Kanske kommer de också att vända sig till andra grupper i samhället som inte har så stora kunskaper om Internet.

- Vi har funderat på att vända oss till invandrare som både kan lära sig svenska och komma i kontakt med sina hemländer med hjälp av Internet. Men även små barn är en tänkbar målgrupp.

Killarnas företag vann 2012 kategorin ”Årets samhällsinsats” i entreprenörstävlingen ”Business Challenge”. I år ställer de upp i tävlingen ”Utmaningen” som riktar sig till företag, organisationer och privatpersoner med idéer som ökar den digitala delaktigheten i Sverige.

Under kampanjperioden har ytterligare 300 000 människor börjat använda Internet, men det finns fortfarande 1,2 miljoner människor som står utanför Internet i Sverige (enligt Svenskarna och Internet 2012). Det handlar inte bara om de allra äldsta, utan även om nyblivna pensionärer och personer i arbetsför ålder. Många av dem har kort utbildning, tunn plånbok och språksvårigheter. De allra flesta uppger att de inte använder nätet på grund av bristande intresse och att det upplevs som krångligt.

”Utmaningen” är en tävling som alla i Sverige kan ställa upp i. Det som krävs är att den organisation, företag, privatperson eller nätverk som ställer upp, genomför idéer som leder till att fler använder Internet.

Bakom ”Utmaningen” står kampanjen Digidel, vars mål är att få ytterligare 500 000 personer att börja använda nätet före slutet av 2013.

De nominerade bidragen offentliggörs 23 april 2013. Vinnarna i ”Utmaningen” utses på Internetdagarna 25 november 2013.

För mer information om eLots, kontakta Christoffer Sundberg, 070-362 91 84 eller christoffer@elots.se.

För mer information om ”Utmaningen”, kontakta Digidel, Ellen Pettersson, 0702-44 07 33 eller ellen.pettersson@iis.se.

Du läser mer om kampanjen Digidel och Utmaningen på www.digidel.se

Pressmedellande från MyNewsdesk
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning lärande digital kompetens digidel

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>