Följ oss via RSS!
2012-12-18

10 saker att prova med Google

Nu är det snart dags för jul- och nyårsledigheter och jag tänkte avsluta mitt CELA-år med ett lite lättsammare blogginlägg, nämligen genom att ge några bra och några roliga Google-tips. Om man - bara för nu - undantar Google Earth, Google Body, Google+, Google Docs och alla andra användbara resurser, och istället tittar bara på sökmotorn Google finns det mycket man kan göra där med, mer än bara söka.

Här kommer 10 snabba tips. Några nyttiga, andra roliga.
1. Google som miniräknare
Skriv i/klistra in talet du vill ha svar på och klicka på sök. Högst upp bland sökresultaten hittar du svaret på ditt tal.

2. A google a day
Apropå det jag skrev här i detta blogginlägg så kan man spela A google a day- ett kunskapsspel som tillåter dig att googla efter svaret. Google har en poäng med detta spel. Det kan ju inte vara fel att få söka efter kunskap om man nu inte har den redan.

3. LMGTFY
Let Me Google That For You är ett verktyg där man spelar in sin sökning på Google som en liten film. Sedan kan man skicka en länk till filmen till den som undrat över något.

4. Väderleksprognos
Sök på ordet väder och namnet på en stad för en snabb väderleksprognos.

5. Enhetsomvandling
Det här är en smidig sak. Sök bara på den mängd enheter du vill få omvandlad och vad du vill omvandla den till, t.ex. 10 kg in stones eller 32 degrees F in C eller 4 tum i cm och så vidare. Detta funkar också med valutor.

6. Söka inom EN sida
Google kan användas som sökmotor också inom en specifik hemsida. Det gör man genom att lägga till ordet SITE och Internetadressen efter sökordet. Exempel: Om man söker på lärande SITE:celainfo.se så kommer alla sidor på CELA som innehåller ordet lärande att visas som sökträffar.

Och så några enbart på skoj.

7. Google Snake Game
Google Snake Game är en sökmotorlek. En person säger ett ord som man söker på via Google. Näste person ska sedan fylla på med ytterligare ett ord. Meningen man söker på blir alltså längre och längre. Förste person som inte får någon träff på Google på sitt ord förlorar. Här är reglerna.

8. Tilt och snurr
Sök på ordet tilt för en lätt vriden upplevelse. Vill du snurra till det ordentligt, kan du söka på z or r twice.

9. GOOGLE DOODLES
Google ändrar ibland sin logga på sökmotorns startsida för att uppmärksamma något aktuellt. Dessa specialloggor kallas "Google doodles" och kan beskådas även i efterhand. Många är riktigt kluriga och en del av dem är också interaktiva. Här hittar man alla doodles.

Och här är länkar till ett par interaktiva doodles:
Ett häcklöpningsspel från OS i London.
En synth från Robert Moogs 78-årsdag.

10. Påskägg
Det finns många så kallade påskägg att hitta på Google. Söker man till exempel på anagram frågar Google om man menade "magarna" (som ju är ett anagram just för ordet anagram). Sök på Google maps efter gångvägen mellan Shire och Mordor och läs varningen som kommer upp (eller följ denna länk och klicka sedan på "gångvägsikonen"). Och till sist, för de som saknar den för tidigt avlidne författaren Douglas Adams. Sök på livets mening eller för att vara mer exakt, sök på "answer to life, the universe and everything".

GOTT NYTT!
/Mathias Anbäcken
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar Google sökmotor

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>