Följ oss via RSS!
2012-11-10

Allhelgona eller Halloween?

Hur är det egentligen med Allhelgona helgen och Halloween? Vi får hjälp att reda ut begreppen och lära oss mer om två traditioner som på olika sätt lyser upp i höstmörkret.
I svenska kyrkan firar man alla helgons dag, allhelgonahelgen. Det gör man för att minnas de döda. Det är sorgligt för man läser upp alla som dött under året och man man tänder ljus för varje person. Anhöriga brukar komma till kyrkan utöver de som brukar gå dit. Det är väldigt fint och lugnt! Det är fint även på kyrkogården för där har man gjort gravdekorationer i olika material, tex granris, och lagt på gravarna. Det lyser gravlyktor överallt och det känns både vackert och sorgligt på samma gång!

Halloween firas i USA och har kommit mer och mer till Sverige. Där är det barn som går och busar och försöker få grannarna att ge godis. De är mest som en maskerad och man kan vara utklädd till vad som helst. Det behöver inte vara häxor, troll, skelett, djävul eller drakula, fast det är det som de flesta klär ut sig till. Det verkar som det mest är affärerna som är intresserad av att sälja massor saker.
Det gick ett tv-program om att sexförbrytare i USA låstes in och kontrollerades extra hårt i samband med Halloweenfirandet. Detta för att pedofiler inte skulle kunna komma ut och göra saker på småbarn som var ute och frågade efter godis. En 16-årig kille hade åkt dit som pedofil. Han hade haft sex med sin flickvän som var 14 år. Hennes pappa hade anmält det fastän båda “var med på det”. Killen var nu i polisens register som pedofil! Visst är det bra att skydda småbarn, men detta kändes tokigt!

Jag har tidigare aldrig gått i kyrkan mer än vid dop, konfirmation och i samband med skolavslutningar. Visst är det roligt med lite tokigheter vid Halloween, men jag tycker att den svenska traditionen var väldigt fin och stillsam!

//En som går konfirmandundervisning
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar blogg

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>