Följ oss via RSS!
2012-10-18

Svenskarna och Internet

Den dagliga användningen av Internet har ökat betydligt bland skolbarn i låg- och mellanstadiet. Nu har över hälften av svenska folket tillgång till Internet via mobilen och även surfplattorna börjar breda ut sig. Detta framgår av .SE:s årliga rapport Svenskarna och Internet som släpptes under onsdagen.
En tydlig tendens i rapporten Svenskarna och Internet 2012 är att Internetanvändningen fortsätter gå nedåt i åldrarna. Den största ökningen står skolbarn i låg- och mellanstadiet för, men även hälften av alla treåringar och två av fem tvååringar använder sig av Internet. Det blir också allt vanligare att koppla upp sig via smarta telefoner och surfplattor. På två år har ytterligare en tredjedel av svenska folket skaffat sig tillgång till mobilt Internet. Nu har fler än varannan svensk en uppkopplad mobil.

– Vi har sett trenden med den sjunkande debutåldern för Internetanvändning under några år nu men varje gång chockas man över att det kan fortsätta, säger Janne Elvelid, projektledare för Svenskarna och Internet på .SE.

Traditionell medias ställning är fortfarande stark, men när det gäller kvällstidningar läser nu fler webbversionen än papperstidningen. Rapporten har i år också ett avsnitt som heter Internet i arbetslivet där det bland annat framgår att allt fler arbetar hemifrån med hjälp av Internet, men det har inte medfört att de kan vara mindre på sin arbetsplats.

Tillgången till Internet i Sverige ökar inte längre i åldern över 18 år. Expansionen för vissa sociala medier som Facebook har också avstannat liksom musik- och videotittandet via Internet.

Utanförskapet har minskat med ungefär 100 000 personer sedan 2011, men fortfarande använder 1,2 miljoner svenskar aldrig eller väldigt sällan Internet. Det rör sig i huvudsak om människor över 45 år. Dessutom känner sig var fjärde person i åldern 16 till 45 år inte så delaktiga i informationssamhället.

Pressmeddelande från Stiftelsen .SE.
Läs pressmeddelandet i sin helhet här.

Ladda ner rapporten "Svenskarna och Internet".
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens rapport internet

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>