Följ oss via RSS!
2012-06-07

Begagnade datorer banade väg för nytt arbetssätt med IT på skolan

En dator till varje elev är en alldeles för dyr lösning för många kommuner. I Falköping har man satsat i stället på begagnade datorer.
Gudhemsskolan i Falköping har köpt in begagnade datorer från företaget Inrego och har både sparat mycket pengar och ökat datortätheten avsevärt. Datorerna är 1-2 år gamla och klarar alla prestandakrav för att eleverna ska kunna arbeta effektivt och flexibelt. Denna lösning blev 8 gånger billigare än att köpa nya datorer. I stället för att köpa in 10-12 nya datorer fick de köpa 100 begagnade bärbara datorer i stället.

I stället för att använda dyra programvaror har de valt att använda nätbaserade tjänster:

- Det har lett till att vi bara arbetar med nätbaserade gratisprogram i all undervisning. Istället för Office-paketet använder vi till exempel Goggle apps och istället för Power Pont använder vi Prezi. Undervisningen fungerar mycket smidigare och det har blivit enklare för eleverna att dela dokument och ge varandra feedback. Eleverna själva ser bara fördelar jämfört med den gamla ordningen, säger han och fortsätter: datorerna är inte kopplade till kommunens nät, utan till det öppna nätet, och det gör att vi inte behöver använda kommunens system med inloggningar vilket tog mycket tid förr. Numera är datorerna igång på några sekunder.

Försöket har väckt intresse hos andra kommuner som har tagit kontakt med Gudhemsskolan för att veta mer:

- De flesta skolor kämpar med krympande budgetar och det slår ofta mot datortätheten i skolan, tyvärr. Om alla skolor valde begagnade datorer skulle de kunna spara miljontals kronor och samtidigt höja datortätheten vilket öppnar för nya möjligheter i undervisningen. Dessutom skapar återanvändning av datorer stora miljövinster och det är viktigt att väga in i sammanhanget, säger Mattias Lagerquist.

Källa: Pressmeddelande på Newsdesk: Begagnade datorer banade väg för nytt arbetssätt med IT på skolan.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola IKT dator en-till-en

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>