Följ oss via RSS!
2012-05-15

Många myter om datorspel

Ungdomars datorspel har skapat många larmrapporter och en återkommande diskussion om spelberoende och våldsfixering. Men mycket bygger på förutfattade meningar och myter menar 2 studenter som läser speldesign vid Högskolan på Gotland.
Datorspel är inte bara för ungdomar och idag spelar cirka hälften av befolkningen något slags spel på dator eller mobil. Spel skapar engagemang och man blir snabbt "fast" vare sig det handlar om WordFeud, Farmville, sportspel eller komplicerade strategispel eller rollspel. En ny artikel i DN, ”Många har fördomar om datorspel” intervjuar två studenter som läser speldesign vid Högskolan på Gotland om sina erfarenheter och vikten av att få en mer balanserad diskussion kring datorspel. Just denna utbildning anses som en av de främsta inom branschen och snart samlas aktörer från hela världen på Gotland Game Conference 24-26 maj i Visby.

Människor har alltid älskat att leka och få möjlighet att fly från verkligheten ett tag och man lär sig så mycket via dagens interaktiva nätbaserade spel, till exempel samarbete, strategi, planering och reaktiionsförmåga. Visst finns det en del som överdriver spelandet men det handlar oftast om andra faktorer än själva spelet:

- Det finns datorspelare som endast sover och äter i den ”riktiga” verkligheten, allt annat i deras liv sker i den virtuella världen. I botten har nog dessa personer problem som inte är kopplade till just att de spelar.

Visst finns det spel som har överdriven våld men studenterna tror inte att detta har så stor effekt egentligen på brottsstatistik:

- Säg datorspel och alla tänker på våldsspel, inflikar Marcus. Men det finns så många andra typer av spel – som Wordfeud, schack på nätet, skattjakter och en massa annat. Hur många miljoner spelar datorspel och hur många begår våldsbrott efter att ha spelat ett datorspel? Jag tänker att kopplingen som många gör mellan våld och spel är alltför enkelspårig. Själv ogillar jag krigsspel och andra våldsspel.

Läs artikeln på DN: ”Många har fördomar om datorspel”
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar spel IKT ungdomar digital utveckling

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>