Följ oss via RSS!
2012-04-12

Surfplattor i särskolan

Under veckan har vi besökt en särskoleklass i Karlskrona till vilka Cela har lånat ut fem stycken surfplattor. Syftet med utlåningen är att titta på vad effekten blir för särskoleeleverna om de får använda sig av en egen surfplatta i undervisningen. På bara några månader har både lärare och föräldrar fått se stora framsteg i elevernas utveckling.
När vi kommer in i klassrummet möts vi av fyra mycket förväntansfulla elever. En liten kille väntar otåligt på att hans platta ska ha laddat klart så han ska få visa oss alla sina program och sen gäller det verkligen att hänga med när han snabbt trycker sig fram mellan de olika apparna. Han visar stolt upp några bilder som han har tagit och sen ”bygger” vi lego och kör flygplan en liten stund.

En liten tjej vill sen visa oss en saga som hon har gjort och via storbildsskärm får både titta och lyssna på sagan som hon har spelat in. Det går inte att ta miste på hur stolt hon är över att få visa upp sin berättelse för oss.


Alla barnen har olika appar inlagda på sina egna plattor anpassade efter just deras behov och de använder dem dagligen i undervisningen och får även ta med sig dem hem under kvällen och på helgerna. Eftersom barnen har svårt för att berätta vad de har gjort i skolan ger surfplattorna möjlighet för dem att i stället visa detta genom exempelvis bilder som de har tagit under dagen. På samma sätt kan de också visa för kamraterna och lärarna vad de har gjort hemma under helgen.

Det är bara några månader sedan vi delade ut surfplattorna, men redan ser lärarna att de har fått en bättre kommunikation med barnen genom att de med hjälp av bilder och film kan visa vad de menar. Med hjälp av surfplattorna har barnen också tränat upp sin finmotorik. Samtidigt märks det verkligen att det har väckt en stor entusiasm, nyfikenhet och glädje i deras skolarbete.

Innan vi lämnar klassen visar alla upp varsin fin ipad-väska som de själva har sytt i slöjden, surfplattorna har alltså fått följa med ända in i slöjdsalen.
Cela kommer att låna ut surfplattorna med spänning fortsätta att följa eleverna fram till årsskiftet.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola barn surfplattor

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>