Följ oss via RSS!
2012-03-29

Vård via videolänk

Försöket med en minivårdcentral i Stockholm har fått kritik. Konsultation med läkaren sker via videolänk.
Socialstyrelsen granskar just nu nya privata minivårdcentraler som har öppnats på två apotek i Stockholm enligt en artikel i DNl, Vård med videolänk kan behöva granskas. Patienter kan träffa en sjuksköterska på apoteket och sedan konsultationen med en läkare sker via videolänk. Minikliniken får bara ta hand om enklare fall och modellen används i flera länder, bland annat USA och Finland. Enligt artikeln är patienterna nöjda med den snabba och enkla behandlingen och att man slipper boka tid.

Enligt en patient:
– En trevlig sjuksköterska intervjuade mig och tittade i mina ögon. Hon skrev ned allt på en skärm och ringde sedan upp en läkare som hon mejlade över anteckningarna till. Jag fick recept på en salva och ett papper där det står hur jag ska sköta inflammationen.

Det finns en speciell terminal som låter patienten knappa in svar på läkarens frågor på ett skyddat sätt men frågan är om videolänken är tillräckligt krypterad. Kritiken handlar om att sådana kontakter måste ske via en krypterad förbindelse och att endast en behörig person får ta del av patientuppgifterna. Dessa minikliniker ska granskas av Socialstyrelsen som sedan ska rekommendera hur verksamhet ska skötas i fortsättningen.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar video vård e-möte medicin e-hälsa

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>