Följ oss via RSS!
2012-03-26

Internet som tidsmaskin

Många gånger har man hört att nätet riskerar att göra att vi inte går lika mycket på djupet. Saker snuttifieras och vi hinner inte med att tänka över allt för det nya är så nära hela tiden.

Det är förvisso säkert sant. Men det finns ett nästan motsatt drag. På samma sätt som nätet i mångt och mycket handlar om det som händer nu, eller kommer att hända snart, så ger oss nätet också möjligheten att upptäcka eller återupptäcka äldre saker.
Jag är 70-talist, vilket innebär att min musikaliska smak i mångt och mycket cementerades på 1980-talet. Och även om jag ibland hittar ny musik jag gillar, är det - per definition - inte 1980-tal längre. Men jag har genom Spotify hittat inte mindre än tre grupper från förr som är exakt i linje med min musiksmak, men som jag av någon anledning missade då det begav sig. På Spotify kan man få information om "related artists" och man kan också lyssna på "radio" som spelar musik som liknar den artist eller låt man har valt. Internet som tidsmaskin! Tjänster som Whosampled gör också att man kan leta sig bakåt från ny musik via covers och samplingar till äldre original.

En ny - av alla inte gillad - funktion på Facebook är den så kallade tidslinjen. Där lägger Facebook upp ditt liv i kronologisk ordning. Dina bäbisfoton hamnar då, medan det du upplever nu hamnar under 2012.

När Reinfeldt uttalade sig om pension vid 75 års ålder, blev en av mina vänner på Facebook upprörd över det och skrev en statusrad. I diskussionen som följde länkade en av hans vänner till en artikel på Expressen. Det är en sju år gammal artikel där Göran Persson förutspår att folk kommer att bli sura på pensionsreformerna på 2010-talet. Internet som tidsmaskin!

Och så kommer det allt mer att bli. Vi kommer att kunna använda det "gamla nätet" - när det i ökad utsträckning faktiskt finns ett gammalt nät. Nätet kommer alltmer att handla även om gammalt. Stora arkiv byggs upp med all världens böcker (det finns några sådana projekt på gång) och musik. Jag tror att till exempel virtuella historieböcker med animationer och spel och valbara svårighetsnivåer (förskola, grundskola, gymnasium, universitet) kommer att göra att intresset för det förgångna ökar explosionsartat. Stora öppna arkiv över sånt som gjorts och sånt som hänt finns redan, men kommer att bli än större, än öppnare och än mer lättillgängliga. Det som redan hänt och det som redan skrivits och filmats kommer mycket påtagligt att också vara här och nu.

Nu när Internet varit en del av många människors vardag under en viss tid har man till och med kunnat börja skönja en omedveten återvinning.

Finns ni på Facebook eller Twitter stötte ni säkert på en artikel av professor Annica Dahlström som menar på att män är olämpliga att ta hand om barn. Folk överallt länkade till artikeln och det diskuterades och blev ett riktigt litet drev. Vad få faktiskt visste var att artikeln var fem år gammal. Och sånt här verkar bli vanligare. Att saker på Internet tar ett andra varv. Återvinning på Internet! Det är i och för sig något bra att vi inte glömmer saker bara för att de har några år på nacken, men vi måste veta vad det är vi reagerar på. Är det något från förra veckan eller är det urgammal skåpmat?

Internet har en tjänst för att ta reda på sånt (trodde ni något annat :). Den heter Is it Old? Använder man den behöver man inte vara osäker på om en nyhet verkligen är så ny som man tror.

/Mathias

PS. Det är för att jag tror att Internet i allt högre grad kommer att bli en återvinningscentral och ett historiskt centrum som jag ofta kommer med små profetior i många blogginlägg. För då kan jag återvinna dem och säga "vad var det jag sa?" och se viktig ut. :)
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar internet twitter facebook

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

6 kommentarer v

Tidsmaskinist

Klokt som vanligt. Jag unnar dig att få rätt, fast det är en fasansfull mening egentligen... "Vad var det jag sa?"
2012-03-27, 09.16 av Anna

re: Tidsmaskinist

Håller med. Jag brukar inte säga så så ofta heller. Oklart varför. :D
2012-03-27, 09.45 av Mathias

Var står Skåpet?

Men om nätet skall hjälpa oss att förstå det förgågna behöver vi tillgång till källorna. Dags att langa fram det gamla Skåpet!
2012-03-27, 13.12 av Jonas O

Tidsmaskin

1940 var. Jag 8 år. I granngården levde tre kvinnor, tre generationer. Senaste karlen i huset åkte till Amerika1904. Tanterna pratade mest om vad som hände vid förra sekelskiftet. Idag är jag tillbaka i skogen men har den fantastiska fördelen att jag via internet kan gå tillbaka till 1800-talet.
Källorna finns i våra fantastiska svenska arkiv.
2012-03-27, 16.44 av Paul V.

Apropå Skåpet

Jadu, Jonas O, den gamla hemsidan "Där skåpet skall stå" finns faktiskt sparad någonstans LOKALT. Men tankar har funnits att lägga ut de historiska skatterna på nätet igen. Den låg länge "gratis" på en telia-sida, men typ 5 år efter att jag sa upp abonnemanget tröttnade Telia och tog ner sidan. Men visst är det tid att leta fram Skåpet i garderoben igen. Ett av alla projekt på to do-listen.
2012-03-27, 20.12 av Mathias

Till Paul

Visst är det läckert med internetarkiv, Paul?
2012-03-27, 20.13 av Mathias