Följ oss via RSS!
2012-03-22

Det goda samtalet via Facebook

Kommentarer på dagstidningarnas webbsidor är ofta arga och destruktiva och därför måste någon redigera dem hela tiden. Men journalisterna på Helsingborgs Dagblad upptäckte en mycket mer konstruktiv dialog på sin Facebooksida.
I en ny artikel i Medievärlden, Facebook blev vägen till det goda samtalet, berättar Sandra Jakob, webbredaktör på Helsingsborgs Dagblad att vägen till det goda samtalet med läsarna gick via Facebook i stället för via kommentarsfältet. Det viktigaste är att ha en kurator som modererar samtalet och kan uppmuntra och stimulera bra diskussioner. En annan viktig fördel med Facebook är att ingen är anonym som i kommentarsfälten, och alla är rädda om sin Facebookprofil.

Jag tror dock att vi hittade rätt på Facebook därför att läsarna/fansen använder sig av sina riktiga namn och skyltar med sin bild ger långt ifrån samma möjligheter att ohindrat slänga ur sig hat som när inläggen var skrivna under pseudonym. Kanske viktigast i allt detta är ändå Facebookkulturen; den som användarna har satt själva. Den som, på gott och ont, gör att allt blir trevligt och glatt.

Sandra ger flera goda råd till alla som vill skapa bra kontakt med läsare eller kunder via Facebook. Be dem om hjälp och råd och uppmuntra dem att bidra till verksamheten. Då blir Facebookgruppen deras grupp och inte bara ditt.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag sociala medier diskussionsforum facebook

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>