Följ oss via RSS!
2012-03-08

Kontorslandskap - himmel eller helvete?

Kontorslandskap, älskad av vissa och hatad av andra. Spännande, kreativa miljöer med spontana möten och flexibla rutiner eller trånga, störande slagfält där ingen får koncentrerar sig?
Kontorslandskap är väldigt vanliga i alla länder men väldigt få har forskat i hur de påverkar dem som arbetar där och om kontorslandskap verkligen höjer effektivitet. Men nu finns det ett forskningsprojekt som ska undersöka nyttan med kontorslandskap. Enligt en artikel på Sunt Liv.nu, Arbeta i kontorslandskap kan vara himmel eller helvete, kommer Hugo Westerlund, professor i epidemiologi vid Stockholms universitet, att leda ett forskningsinitiativ inom kontorslandskap och arbetsmiljö som finansieras av AFA Försäkring. Under det närmaste året kommer forskarna att undersöka följande frågor::

Hur påverkar kontorstyp och arkitekturen på kontoret de anställdas stress, hälsa, arbetstrivsel och produktivitet?
Hur påverkar kontorsmiljön chefernas ledarskap? Behövs olika ledarskap i olika kontorstyper?
Finns det individuella skillnader i hur anställda upplever olika kontorstyper?

Under det närmaste året kommer forskarna att undersöker arbetsmiljön på flera olika företag och cirka 3000 medarbetare kommer att kunna delta i undersökningen. Resultat kommer att redovisas under 2013.

Läs mer: Arbeta i kontorslandskap kan vara himmel eller helvete
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar företag forskning

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

3 kommentarer v

Förfärligt med öppet kontorslandskap

Störande att se alla andra promenera omkring när man ska läsa och skriva koncentrerat. Har ingen fattat att vissa människor dessutom mår bättre när det inte är så ljust? I ett eget rum kan man dämpa belysningen. Sedan jag hamnade i kraftig allmänbelysning sitter jag på helspänn och en hög stressnivå hela tiden. Märker det först inte - man tänker inte på det - förrän ljuset släcks av "misstag" (t ex då det blir strömavbrott och det bara är indirekt ljus utifrån) då jag direkt känner lugnet och avslappningen. När ljuset tänds igen drar stress och anspänning igång direkt. Många har antagligen inga besvär av kraftigt ljus eftersom de alltid haft det. Det är naivt att tro att alla människor ska tycka att samma ljusstyrka är bra. Alla som hittar på sådant här för andra borde ha utbildning i hur människor reagerar på distraherande miljöer. De som driver på kontorslandskap har ofta "fina" men i grunden irrelevanta titlar för att hålla på med människor. Inkompetens är vad det handlar om.
2012-09-25, 03.10 av Anna-Lena

Bra med forskning

Tack för att du delar med dig av dina tankar. Det är säkert olika hur man trivs och fungerar i öppna kontorslandskap. En del trivs som fisken i vattnet och en del mår och arbetar bättre i egna kontor.
Det ska bli spännande att se vad undersökningen kommer fram till.
2012-09-26, 17.15 av Anna Söderberg, Cela

Ångest stelt i luften

Får stark ångest vill inte störa andra. Vågar knappt andas. Blir störd när jag arbetar.
2013-09-04, 21.10 av BJ