Följ oss via RSS!
2012-03-04

”Varför är fotboll så mycket viktigare än datorspelande?”

Många som är oroliga över ungdomars spelvanor har aldrig spelat själva och vet väldigt lite om spelkultur. Det leder till en ensidig och onyanserad debatt menar forskaren Daniel Kardefelt-Winther i en debattartikel i DN.
Artikeln ”Varför är fotboll så mycket viktigare än datorspelande?” kritiserar TV4 för sin serie om datorspelsberoende. Författaren Daniel Kardefelt-Winther (doktorand i ämnet internetberoende vid Department of Media and Communications, London School of Economics and Political Science) menar att TV4 ger en ensidiga skildring av problematiska datorspelsvanor och att ämnet visar tydliga tecken av att vara ett klassiskt mediedrev. Det finns ingen diagnos för datorspelsberoende och debatten bygger ofta på ovetenskapliga grunder.

Problemet är att de flesta föräldrar vet väldigt lite om datorspel bortsett från det de får från TV och tidningarna, som ofta vill skapa stora rubriker och förenklar frågan. Föräldrar lägger ner otroligt mycket tid att stödja sina barn inom idrott, dans och andra traditionella fritidsaktiviteter men skulle aldrig sitta med när barnet spelar på datorn. Datorspelande ses som störande tidsslösseri och ska därför begränsas eller till och med bekämpas.

- Att kunskapsgapet mellan föräldrar och barn är stort vad gäller datorspel är helt klart. Att detta påverkar relationen mellan barn och förälder är också bortom rimligt tvivel. Barn behöver föräldrar som engagerar sig på ett positivt sätt i deras fritidsaktiviteter, inte föräldrar som avfärdar deras intressen som tidsslöseri och ständigt hotar med att förbjuda aktiviteten eller rycka ur sladden.

Läs artikeln ”Varför är fotboll så mycket viktigare än datorspelande?”
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar media barn spel ungdomar kultur

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>