Följ oss via RSS!
2012-02-16

Frågan om ersättning…

Med detta inlägg vill jag egentligen väcka upp en tanke. Jag vill spetsa till det. Eller kanske inte, kanske är det bara ett helt naturligt inlägg.
Förra veckan då jag körde min ena son till skolan så berättade han om vilken cool instrumentpanel det var i hans kompis pappas bil. Såg nästan ut som en cockpit på ett plan, tyckte han. Vi kollade på vår bils instrumentpanel och insåg att även där fanns en hel del coola grejer.
Jag berättade för honom att när jag var i hans ålder och åkte i min pappas bil så fanns inget digitalt. INGET! Inte ens klockan eller radion!! Vi blev båda tysta ett tag. Sedan så började vi skratta.
Shit vad bilindustrin har utvecklats på kort tid. Idag ryms det ju hur många datorer som helst i varje bil. Allt är digitalt!! Till och med trådlöst nät på bussen!
Vilken grej för de som har arbetat inom bilindustrin de senaste 50 åren!! Vilken resa…näst intill en helt ny verksamhet.
Vad vill jag säga med detta?
Jo..den nya tekniken har ersatt den analoga. Genom att detta stegvis skett så har även nya innovationer i bilen kunnat utvecklas. Men som sagt var, den gamla har bytts ut.
Vi har inte dubbel uppsättning av hastighetsmätare, klockor, musikspelare, värmereglage etc…

Inom skolan (och andra delar för den delen med, ex musik, media, bibliotek, tidning, film etc) just nu upplever jag att vi talar om den digitala tekniken som ett komplement. Ett stöd för det redan befintliga. Till och med vår utbildningsminister har varit väldigt tydlig på just den punkten. Vi har på något sätt gett den analoga klockan i bilen ett högre värde än en digital på något märkligt sätt.
När jag var i Stenungsund i veckan så insåg jag att det handlade om något annat för att just nu kunna utveckla och utvecklas, nämligen att ersätta. (Läs mer om Stenungsunds fantastiska arbete här.)
Jag tror att vi måste ha modet just nu att välja in och välja bort. Vi kan inte ha båda. Vi kan inte se de digitala verktygen, läsplattor, mobiler, internet, smartboard etc. som komplement. De ersätter.
Jag har med glädje inspirerats av denna tanke i flera forum just nu och känner att vi blir fler och fler som känner så här. Kanske låter det hårt…men jag tror det vore det bästa för utvecklingen just nu. Släpp på en del traditionella sätt att arbeta.
Jag har inte alla svaren på detta, men för mig väcker bara tanken en hel del nya sätt att börja tänka. Jag tror för många skolchefer och andra ledare så blir även prioriteringen annorlunda i ex investeringar. Kanske måste alla förskoleavdelningar ha minst en Smartphone och en platta!!
Vi måste få rätt förutsättningar!

Sitter och skrattar lite just nu för mig själv. Det är som med vissa förhållanden, man måste liksom lämna sin partner först, innan man tar in en ny:-)

Kram
Micke
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola verktyg pedagogik digital utveckling

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

1 kommentar v

Hög igenkänning

Jag håller verkligen med dig i det du skriver!
Jag har själv ersatt läroboken med datorns underbara värld (jag undervisar i engelska på gymnasiet). Jag tycker att man vinner så mycket på att göra så. Och då menar jag inte bara ekonomiskt. Inte alls faktiskt. Man vinner i individanpassning, kreativitet, lust att lära och elevernas delaktighet ökar.

Tyvärr har inte alla samma syn på datorerna här på skolan....
2012-02-16, 12.33 av Sara Sjölund (iktsara.wordpress.com)