Följ oss via RSS!
2012-01-30

Sollentuna satsar på digitala läromedel

Sollentuna kommun vill ersätta kursböcker med digitala läromedel till 2013. Alla elever ska ha en dator eller surfplatta.
Enligt en artikel i DN, Surfplattor ersätter skolböcker i Sollentuna, kommer alla elever från förskolan till klass nio att ha dator eller surfplatta till 2013 och använda nätbaserade resurser i stället för traditionella kursböcker. Detta ligger i linje med initiativ i många andra länder.

Enligt Maria Stockhaus, ordförande i barn- och utbildningsnämnden:
– Skolan ska ta klivet in i nutiden i stället för att hålla till i forntiden. Datorn är ju lika självklar som papper och penna, ändå har bara varannan lärare i Sverige i dag en dator, det är fullständigt vansinnigt.

En intressant aspekt av satsningen är att barnen får papper och penna först i årskurs 2. Det har visat sig att barn lär sig skriva mycket snabbare på dator/surfplatta än med penna och när de börjar med pennan kan de redan skriva mycket själva.

– Det är en väl beprövad pedagogik som heter skriva sig till läsning. Barn saknar finmotoriken och har svårt att skriva snyggt med penna. I stället för att sitta och traggla är det lättare att trycka på tangenterna och tangenter som dessutom är ljudande. Datorn ger eleven omedelbar och individuell feedback på ett sätt som läraren aldrig kan ge alla samtidigt, säger Maria Stockhaus.

Läs hela artikeln på dn.se.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola e-böcker barn surfplatta läsning

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>