Följ oss via RSS!
2011-12-12

Appar i vården

Idag finns det ett rikt utbud av appar och webbsidor som hjälper oss hålla koll på våra motions- och kostvanor. Den här informationen ligger förstås helt utanför vårdsektorn men tänk om dessa två världen kunde integreras.
Det skapas otroligt mycket hälsoinformation idag tack vare mobila appar och patientgrupper på nätet. Vi lagrar detaljerad information om våra kost-, sömn- och motionsvanor och det finns många nätverk (communities) där patienter diskuterar sina problem och behandlingar och delar med sig av sina erfarenheter. Denna information är inte tillgänglig för din läkare men många kan tänka sig dela med sig av sina resultat vid läkarbesök.

Detta framgår av en artikel i Computer Sweden, Runkeeper kan hjälpa sjukvården, där Mats Olsson från Kairos Future intervjuas om framtida utvecklingar inom e-hälsa. Han menar bland annat att en integrering mellan det formella och det informella vårdsystemet.

Mats Olsson radade upp exemplen – allt ifrån armbandet Jawbone som tillsammans med en app både räknar stegen, håller koll på sömntimmar och räknar kalorier till appen Runkeeper där användaren själv kan lägga in sina data och lagra och dela löprundor med vänner.

Det finns också sajter som Patientslikeme där användarna själva delar sin information – berättar om sina behandlingar, biverkningar och liknande.

– Vården står inför en enorm förändring. För att klara de framtida kraven måste detta informella vårdsystem integreras in i det formella systemet, säger Mats Olsson.

Läs mer


Läs mycket mer om vårdens framtid i Kairos Futures rapport, The Data Explosion and The Future of Health

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar vård medicin mobil app e-hälsa

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>