Följ oss via RSS!
2011-12-11

Smarta anteckningar

Vi är vana vid att anteckna på papper eller i Word men det finns verktyg som låter dig spara inte bara text men även bilder, filmer och citat du hitta på nätet.
En artikel i Lärarnas Nyheter, Förbered lektionen med nya IT-verktyg, beskriver hur du använder två populära anteckningsverktyg, Microsoft Onenote och Evernote. Med dessa verktyg kan du som lärare till exempel samla textklipp, bilder och andra resurser på ett ställe och presentera de för klassen eller använda samlade resurser i din lektionsplanering. Du kommer åt dina anteckningar och urklipp varifrån som helst, via dator eller mobil. Onenote och Evernote kan användas för planering, forskning eller bara ett bra ställe att spara allt du hittar under dagen.

Artikeln intervjuar Pia Eneström som är högstadielärare i matematik, teknik och fysik på Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm om hur hon använder just Microsoft Onenote:

- För det första förbereder hon sina lektioner i programmet. Hade hon bara skrivit enkla stödord hade det förstås gått lika bra med Word, men eftersom hon även arbetar mycket med video, bilder och länkar passar Onenote bättre. Där kan hon enkelt samla allt material hon vill använda till en viss lektion, i rätt ordning, och hon slipper öppna flera olika filer och mappar.

– Om jag exempelvis vill förklara Pythagoras sats är det smidigt att klippa ut en bild från webben och klistra in den Onenote.

När Pia Eneström kommer till klassrummet använder hon Onenote som presentationsverktyg. Hon kopplar datorn till en projektor, och kan på så sätt enkelt visa alla olika sorters material på vita duken.

Pia sparar sina lektioner i Onenote och även testresultat, administration och planering. Du bestämmer själv säkerhetsnivån i varje del.

Förutom att förbereda och presentera lektionerna använder Pia även Onenote för administration. Hon sparar provresultat och bedömningar här, och den informationen går givetvis att skydda med hjälp av lösenord.
– Varje elev har en egen avdelning. Det blir som en jättelik anteckningsbok, men det är förstås mycket lättare att hitta i Onenote.

Här får du en introduktion till Onenote (på engelska):Och förstås en introduktion till Evernote (på engelska):Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning digital kompetens verktyg lektioner dokument

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>