Följ oss via RSS!
2011-12-06

En dag på muséet, utan att resa

Att besöka närmaste museum brukar ingå i skolarbetet men idag finns det omfattande material från världens största muséer tillgängliga för alla via nätet. Det betyder att man kan besöka de stora muséerna direkt från klassrummet.
En grundläggande del av läroplanen är att eleverna får ta del av kulturarvet och att elevernas "medvetenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet" De stora muséernas samlingar har inte varit tillgängliga för elever som inte bor i storstadsområden men idag kan alla ta del av kulturskatten via webben.

En artikel hos Skolverket, Virtuella museer låter elever möta kulturarvet direkt i klassrummet, beskriver hur du som lärare kan använda muséernas omfattande digitala samlingar i din undervisning. De flesta muséer lägger ut tusentals bilder, filmer, texter, animeringar och spel om sina samlingar. Till exempel Historiska Muséet, Nordiska Muséet och Moderna Muséet erbjuder resurser som bildspel, film, tävlingar och lärarhandledning bland mycket annat. Digitalt Museum visar fynd och föremål från hela landets muséer.

Utomlands finns det ännu mer att hämta. Till exempel Europeana som innehåller över 15 miljoner föremål från Europas främsta gallerier och muséer och den ännu större World Digital Library med material från hela världen.

Dags att besöka ett museum då, utan att behöva resa dit!
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar resurser samling skola digitala lärresurser museum kultur

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

0 kommentarer >>