Följ oss via RSS!
2011-12-01

Lär dig hantera IT-stress på jobbet

Det är roligt att vara uppkopplad och diskutera med vänner och kollegor från hela världen men det kan också orsaka stress. Vi har allt svårare att stänga av och koncentrera oss.
Enligt en artikel i Lärarnas Nyheter, Många kopplar upp sig mot jobbet på fritiden, är 4 ut av 10 tjänstemän uppkopplade mot jobbet även på fritiden. De flesta gillar möjligheten till ökad flexibilitet och fritt välja när man vill arbeta men det finns också faror när gränserna suddas ut:

— Den stora faran är när gränsen mellan arbete och fritid suddas ut så mycket att du aldrig får återhämtning. Det blir en psykisk påfrestning som till slut kan leda till utmattning.

Ytterligare en artikel i Lärarnas Nyheter, Digitala kontakter tär på fritiden, skriver om hur varannan lärare använder sin fritid för att kommunicera digitalt med elever och föräldrar. Från Lärarförbundet kommer rådet att tydligt förklara när man är och inte är tillgänglig och att säga ifrån om arbetstiden inte räcker till.

Ansvaret innebär att läraren måste göra klart för föräldrarna när de kan förväntas kunna nå läraren och när de kan få svar på till exempel mejl eller sms. Sådana regler gör man lämpligen gemensamt upp om på skolan och kommunicerar ut.

Om du tycker att din arbetsplats har drabbats av IT-stress finns det ett bra verktyg för att själv ta tag i problemet. Verktyget heter IT-stress i arbetslivet och är en självbedömningsguide med underlag för gruppdiskussioner och workshops. Det har utvecklats av den ideela föreningen Prevent som arbetar med arbetsmiljöfrågor och stöds av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Här ser du en film av Prevent som lyfter fram frågorna.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar stress IKT

Licens Creative Commons Attribution-ShareAlike

1 kommentar v

Stress på jobbet

Det är tydligt att "multitasking" inte är bra för oss och att vi verkligen behöver lära oss att fokusera eller bara koppla av en stund för att hålla skärpan. Såg ett intressant koncept här http://www.promas.se/verktyg... som verkar förebygga både och.

Tack för en bra artickel
2012-01-05, 08.32 av Johan