Följ oss via RSS!
2011-10-12

Tjuvlyssnat

Har ni någon gång tittat in på Tjuvlyssnat.se? Det är en småtrevlig sida där det rapporteras in lustiga tjuvlyssningar av användarna. Som till exempel detta hämtat från Göteborg igår:

En mamma ~30 och hennes son ~5, går förbi pingvinerna i Slottsskogen.
Sonen: Varför är pingvinerna inomhus, bakom glas?
Mamman: Det är för att de inte ska frysa om vintern.

Perfekt nätavslappning med andra ord!

Nu är ju inte tjuvlyssning direkt något hedervärt, men om vi kallar det överhörning låter det bättre. Och häromdagen på ett inrikesflyg råkade jag just överhöra ett samtal mellan två herrar i övre medelåldern.
Vi satt bredvid varandra, de pratade rätt högt och öron går inte att stänga. Ni vet hur det är. Samtalet dem emellan började artigt och lite småtråkigt. Det var till och med så att jag önskade att jag hade kunnat blunda med öronen, för hövligt kallprat kan vara irriterande att vara ofrivillig lyssnare till. Efter en halvtimmes "det har du rätt i", "så sant, så sant", "jamenvisst" och "jag håller med dig" tror jag att jag slumrade till ett slag.

Men som en av Pavlovs hundar (fast jag reagerar inte på klockor utan på ord som "nät" och "flexibelt" och sådant) studsade jag till och mina öron spetsades. Mina flygplansgrannar hade nu bytt ämne. De hade gått från "prästtjänsttillsättningar", "sviktande medlemsunderlag" och "kyrkomusiker och fackförbund" till kyrkans framtid och datorernas betydelse för densamma.

-Men hördudu, det där med nätet... jo, jag tänkte på det... min framtidsvision om kyrkligt arbete hänger lite ihop med det där.
-Hur menar du då?

De började tillsammans måla upp en bild där präster sköter sitt mailande och predikoskrivande mitt ute bland folk. På parkbänkar, caféer, skolgårdar och i köpcentret.

-Jag menar... varför ska de sitta på sina kontor med datorn när de kan vara ute bland folk och synas?
-Ja! Och dessutom kan de ha kragarna på sig för att visa att de är i tjänst och är tillgängliga för samtal och sådant.
-Jättebra!

Det artiga kallpratet var nu helt och hållet borta. (Det hade säkerligen tjänat som smörjmedel för denna nu riktigt livliga diskussion. Även stelt kallprat har ett existensberättigande - fast inte när man ofrivilligt överhör det).

-Förr i tiden kom ju folket till kyrkan, men nu för tiden gör inte de flesta det. Då måste kyrkan komma till folket! Vi måste synas och möta människor.
-Kan man... tänka sig något slags nätforum också där man möter ännu fler?
-Bra idé! Som komplement! Där kan man stöta ihop med någon ungdom säkerligen.
-Sitter man där på caféet så kanske man kan fånga upp småbarnsföräldrarna som stannar till mitt i stressen för att ta en latte. Och ungdomarna på filten i parken når man bättre om man sitter på bänken en stund. Och får man inte någon att prata med kan man sköta mailen och kanske lite administrativa ärenden och sånt. Det gör man lika bra i parken.
-En fördel är att prästerna syns också. Även om de inte alltid når fram till någon så märks man i samhället.

Deras tänkande går att översätta till många andra sammanhang. De vågade tänka nytt och annorlunda! Det måste vi också våga - oavsett vilket sammanhang vi verkar i. När vi väl vågat tänka nytt och annorlunda så måste vi våga genomföra tankarna också, men det är betydligt lättare om tankearbetet väl är genomfört. Och om det är väl genomfört. Mina modiga bänkgrannar har hunnit en bra bit på väg.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens IKT

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>