Följ oss via RSS!
2011-08-29

Projektmedel via sociala nätverk

Det är oftast svårt att hitta finansiering för projekt inom kultur. En del muséer och bibliotek provar nu att använda sociala medier för att se om publiken vill vara med och finansiera djärva idéer. Denna metod kallas för crowdfunding och går ut på att se om dina vänner är beredda att satsa lite egna pengar i ditt projekt.
En artikel i DIK Forum, Frustration födde idéer, beskriver hur konsthallskurator Daniel Daboczy startade det sociala nätverket FundedByMe. Idéen med sajten är att muséer, bibliotek, teatrar eller individer med bra idéer kan lägga ut sina projekt och beskriva vad de behöver hjälp med. Sedan kan frivilliga ställa upp med pengar till projektet eller löfte om hjälp i form av lokal, tjänster mm.

Genom att göra projektet socialt blir publiken inblandad från första början och känner sig delaktiga hela vägen. Enligt Daniel Daboczy:

– Publiken får en enorm tillfredsställelse av att gå på en utställning eller en föreläsning som man själv har hjälpt till med. Vi lever i en tid där det levereras färdiga produkter till oss, medan vi som individer egentligen vill vara delaktiga i något större. Vi vill känna tillhörighet, känna att den här föreställningen, den här utställningen, har jag kunskap om och är delaktig i. Tendensen är att man är beredd att betala extra för känslan av delaktighet.

Det är lättare att kunna satsa på inköp och investeringar om man vet att publiken är villiga att bidra.

Exempel? Ett vokalband ville ut på turné till Belgrad. Lockbetet bestod i en privat spelning, vilket renderade i 5 000 kronor, sajtens största donation hittills från en enskild donator. Det blev en spelning på dennes bröllop.

Sedan starten i mars har över 100 projekt kommit igång via FundedByMe och över 360 000 kronor har samlats in.

Läs mer i artikeln Frustration födde idéer.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar projekt delaktighet sociala medier bibliotek finansiering

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>