Följ oss via RSS!
2011-08-17

Okonferens - nytt sät att träffas

Många konferenser handlar mest om envägs kommunikation och deltagarna sitter oftast tysta i timmar medan föreläsare avlöser varandra på scenen. Visst kan man inspireras av bra föreläsningar men den viktigaste delen av konfeensen är möjligheten att träffa nya kollegor och diskutera. Idag finns det alternativ till den traditionella konferensen och ett exempel på nytänkande är "okonferensen" är Sweden social web camp som hölls nyligen på Tjärö i Blekinges skärgård.
Sweden social web camp hölls för 3:e året i rad på Tjärö, 11-14 augusti. Det handlar om en konferens utan alla föreläsningar och meningen är att deltagarna skriver upp på anslagstavlan vad de vill diskutera eller få hjälp med. Sedan samlas alla intresserade och då börjar diskussionen. Sessionerna kan delas upp i 3 kategorier: demonstrationer (visa och berätta), problemlösning eller diskussion. Resultatet är engagerade deltagare som får svar på sina frågor, skapar nätverk och bidrar med sin kunskap.

En artikel av Emanuel Karlsten i DN, Kunskap skapas bäst genom att delta, beskriver hur årets möte gick.

- Några har förberett sig i förväg, andra kommer på något på plats. Som hon under lunchen som kom på att hon ville träffa fler med erfarenhet av att ­publicera böcker online. Hon satte upp en lapp om att ses vid flaggstången. Där träffades sedan ett trettiotal och diskuterade, inspirerade och löste problem.

På många sätt är okonferensen en enda stor fikarast, med en organiserad idé om att klustra ihop människor som kan inspirera varandra till framgång. Det skapar ett vackert beroende av dig som deltar och ett lika vackert oberoende av powerpoints eller berusande trerättersmiddagar med show.

Ett format kanske för din organisations nästa konferens?
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar konferens delaktighet föreläsning innovation

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>