Följ oss via RSS!
2011-08-10

Läsplattor kan få pojkar att läsa mer

Flera undersökningar menar att flickor läser betydligt mer än pojkar och att glappet ökar. En norsk artikel menar att användningen av surfplattor i förskolan och lågstadiet kan stimulera pojkar att läsa mer.
En artikel i Bergens Tidende, Lesebrett kan motivere gutter til å lese, menar att pojkar kan lockas till läsning med hjälp av surfplattor och smarta mobiler som börjar användas i förskolor och på lågstadiet. Surfplattor som Apples iPad är enklare och mer intuitiva för barnen att använda än vanliga datorer och det finns ett växande utbud av spännande och pedagogiska appar som stimulerar barnen att läsa och skriva. Flera forskare tror att pojkar lockas mest av spelmomentet och valmöjligheterna med digitala medier.

Enligt Elise Seip Tønnesen, som har skrivit en bok om den nya mediekulturen bland barn och ungdomar:
- Jeg tror det ligger et potensial her for at teknologien i seg selv kan motivere gutter til å lære og lese, når de i utgangspunktet ikke har tålmodighet.
På denne måten tror hun lesetrening på lesebrett kan bidra til å minske forskjellen mellom gutter og jenters leseferdigheter.

I Sverige finns det flera förskolor som testar surkplattor. Läs om ett sådant projekt i Älta i en artikel i Lärarnas Nyheter, I surfplattan lyser stjärnorna.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-bok barn surfplatta läsning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>