Följ oss via RSS!
2011-06-29

EDEN-konferens i Dublin

EDEN (European Distance and E-learning Network) hade sin årliga konferens i Dublin, Irland 20 - 22 juni och CELA var på plats för att ta del av den senaste utvecklingen inom området och skapa nya kontakter.
EDEN är ett nätverk av Europeiska universitet, myndigheter och företag som arbetar med distansutbildning och e-lärande. I år fyller nätverket 20 år och cirka 430 deltagare samlades vid University College Dublin för att delta i ett variationsrikt program (se hela programmet). Årets tema var lärande och hållbarhet och det blev många bra föreläsningar och diskussioner kring hur e-lärande kan bli mer hållbar. Det handlar både om att vi kan minska resande och pappersförbrukning via smartare användning av nätbaserade verktyg och metoder men även att vi bör satsa på större återanvändning av befintliga lärresurser i stället för att alla producerar kursmaterial var för sig.

Alla huvudtalare var väl värda att lyssna på men kanske det starkaste intrycket kom från Irlands president Mary McAleese. Det kändes väldigt speciellt att landets president kunde tala vid en sådan konferens och vi alla trodde att hon skulle bara säga några artighetsfraser och välkomna oss till Dublin. Men hon gav ett imponerande tal som visade att hon verkligen förstod vad vi arbetar med och vilka nya möjligheter som finns idag att erbjuda utbildning till alla.

Bland huvudtalarna fanns det en stor variation; från slipade affärspresentationer (t ex Paul Kim, Stanford Univ, om hur e-lärande kan ge utbildning till alla) till mer anarkistiska men lika skarpa presentationer (t ex Graham Attwells kritik av utbildningssystemets ohållbarhet). Det fanns väldigt blandade känslor om hur långt vi har kommit när det gäller e-lärande. Å ena sidan växer efterfrågan starkt över hela världen och det finns inspirerande exempel på hur teknik kan verkligen göra skillnaden för många människor. Men det fanns också bekymmer kring oseriösa aktörer och kvalitetsbrister inom området. Bättre kvalitetskontroll och mer forskning var två nödvändiga satsningsområden under de närmaste åren.

Det man slås av under sådana konferenser är att nätbaserat lärande verkligen är en global fenomen. Genom främst mobila tekniker kan e-lärande nå ut till de mest avlägsna områdena och öppna upp nya möjligheter för den lokala befolkningen. Vi fick hör många exempel på innovativa utbildningslösningar från alla världens hörn som till exempel skolor i Indien med trådlösa nät drivna med el från bilbatterier. Skolor med väldigt lite bandbredd kunde ladda ner utbildningsmaterial från nätet under natten så att eleverna får arbeta under dagen utan att belasta nätet. Uppfinningsrikedom och teknik finns redan; det gäller att dra nytta av det och inte begränsa sig till befintliga strukturer.

Mer om konferensen


Se inspelningar av huvudtalarnas presentationer:
* Mån 20 juni
* Tis 21 juni
* Ons 22 juni

Se huvudtalarnas bildspel.

Läs även mina bloggposter (EDEN - mismatches and challenges och EDEN 2011 in quotes) om konferensen samt bloggposter av Steve Wheeler, University of Plymouth (EDEN comes of age och Feel the burn).
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning universitet konferens föreläsning presentation

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>