Följ oss via RSS!
2011-06-15

Grattis alla författare och läromedelskreatörer!

Jag brukar ofta säga att vår bästa tid är nu och att jag verkligen älskar att få leva just nu när det händer så mycket förändring och utveckling i världen på alla håll och kanter.
En grupp som borde ha extra kul just nu, men som kanske inte alltid känner så, är just författare och läromedelsutvecklare tänker jag. De digitala mediernas intrång i skolan med läsplattor, paddor, laptops etc. öppnar upp för ett helt annat sätt att berätta historier och koppla ihop medier på alla möjliga sätt och vis.

Jag vill verkligen tipsa om ett klipp på TED talks där Mike Matas visar på hur de utvecklat nästa generations bok. Se filmen.

Jag tror att vi inte ens har sett en början av hur just berättelser, sagor, läromedel kommer att utvecklas framöver. Boken (eller vad man nu ska kalla den)Pippi Långstrump i ny tappning kommer att innebära alla medier sammanflätas och därtill även en interaktivitet där jag som läsare garanterat kan vara med att påverka innehållet i realtid.

Frågan som jag just nu är mest nyfiken på är hur författare och kreatörer hanterar detta läge. Jag tror att de som först börjar att lägga sitt gamla tänk bakom sig, släpper tankar på mitt och ditt kommer att vara morgondagens vinnare. Tänk så mycket det finns att nyskapa inom skolvärlden då böckerna byts ut mot interaktiva plattor. Det måste öppnas upp en helt ny marknad för mängder av entreprenörer inom denna sfär. Och YES ni behövs mer än någonsin.

Jag ser framför mig hur barn fotar av sina Pokemonkort och publicerar de på sajten ”all kunskap ryms i din idé” och vipps så kopplas matten till, geografin, bildkunskap..alla ämnen.

Frågor som hur hamnade pokemonkortet i Sverige, vad kostar det i andra länder, färglära, hur importerar man i andra länder, kan vi spela med andra via webben med hjälp av google translate, vad kommer papper ifrån , hur många träd fälls pga. av 1 miljon pokemonkort…är bara några frågor som dyker upp här. Alla frågor och svar samlas i en gigantisk öppen wiki för alla att nyttja. Fel eller rätt är inte det viktigaste utan lärandet att lära och att utforska…
Jag har en dröm☺

Avslutar inlägget med ett stort grattis till skolan och alla de som är med och utvecklar denna mötesplats för lärande och utvecklande.

Kram
Micke
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar bibliotek e-bok IKT

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>