Följ oss via RSS!
2011-06-06

Skräckhistorier om nätet - kolla källan!

Nästan varje vecka ser vi skrämmande rubriker om identitetsstölder, virus, porrsurfning och nätmobbning men är det verkligen så farligt på nätet? En artikel i Sydsvenskan menar att vi borde kolla vilka som ligger bakom sådan information.
En intressant artikel i Sydsvenskan, Nätskräcken säljer, menar att många oroväckande nyheter om nätsäkerhet kommer från företag som säljer antivirusprogram, brandväggar och liknande. Larmrapporter som kommer från säkerhetsföretag bör granskas hårdare eftersom det kan finnas en dold agenda och i en del studier kan underlaget tolkas på flera sätt.

Visst finns det faror på nätet och det gäller att vara försiktig med vad man lägger ut men vi ska också vara lite mer kritiska mot alla larmrapporter som dyker upp. Vi måste vara försiktiga men samtidigt ska vi inte överdriva problemen. Nätet är en spegling av samhället och det finns förstås positiva och negativa sidor. I artikeln säger Anne-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur:

– Nätet underlättar kommunikation och information mellan människor och precis som i övriga samhället händer det saker, både positiva och negativa. Vi behöver vara källkritiska och vaksamma som med allt annat, men inte överdriva risker och faror.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens delaktighet IKT säkerhet

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>