Följ oss via RSS!
2011-05-27

Vissa verka kunna utan att lära sig först?

När jag är ute och föreläser så nämner jag alltid min förundran över hur barn av idag lär sig spela digitala spel. Det handlar inte om de simpla vänster, höger, hopp spelen utan om de multikomplexa. De spelen som kräver minst 20 olika kommandon och olika fingersättningar, det handlar om realtidkommunikation i headset med folk över hela världen, det handlar om problemlösning på högsta nivå, strategier och formerande. Hur lär de sig detta?! Och vad är det som gör att så många finner sådan passion och lust i detta lärande? Och vad har skolan och andra lärande organisationer att lära sig av detta?
Min första fråga till mina barn brukade vara:
- Var är manualen?
Svar: Men pappa, lol, vaddå manual, vad är det?
- Men hur lär ni er?
Svar: Pappa då, men vi läser typ bara eller så du vet….
- Men det är ju på svår engelska, ni kan väl inte svår engelska?
Svar: Men pappaaaa…chilla…Nä vaddå då…

Nu känner man sig en aningens dum och är beredd att ge upp men istället står man kvar tyst och börjar studera, snart förundras man över hur snabbt de lär varandra med ljusets hastighet, delar med sig av länkar till varandra, klipp på youtube som visar rent praktiskt hur man kan göra, läser i forum, chattar med andra som kan osv….här pratar vi om learning by doing, learning by solving, by sharing och learning in action and all is networked.
Visst finns det ett slags socialt spel i bakgrunden men det är inte det jag tycker är spännande utan huruvida detta sätt kan appliceras på andra områden. Vad skiljer ex WoW och en lektion i geografi där man ska lära sig fem bergskedjor i skolan?
Jag avslutar detta inlägg med ett klart konstaterande:

Hade jag tvingat barnen att lära sig spelet först för att sedan få spela hade de ALDRIG lärt sig spelet.
Tänk om barnen hade varit tvungna att FÖRST plugga in en 300 sidig manual för World Of Warcraft för att sedan få spela, hur hade det slutat?
Kan denna liknelse appliceras på annat lärande, i våra skolor eller organisationer?

Jag lämnar er med denna tanke och så fortsätter vi snacket snart igen.

Lev Bäst/Micke
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola lek barn spel

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>