Följ oss via RSS!
2011-05-27

Söka först, stava sedan

Vi har ett litet "pröva-på-projekt" just nu på min skola som handlar om "spel och lärande". Inom ramen för det projektet provade vi häromdagen "seek 'n spell" med en grupp deltagare. Det är en en app för smartphones som fungerar som ett sorts alfapet, fast utomhus och baserat på gps-positionering.
Man springer runt och samlar bokstäver i naturen och försöker med dessa bygga så långa engelska ord som möjligt. Vi spelade i grupper om tre per telefon och det var väl egentligen det som var mest givande - samspelet i gruppen. Det pedagogiska värdet var lite sisådär. För även om vissa stötte på nya engelska ord, så gjorde man det via chansningar och orden man skapar översätts inte. Men kul var det och det är faktiskt rätt viktigt det också. Och bra hjärn- och kroppsgymnastik!

Givande var också den diskussion vi hade i anslutning till vårt spelande. Vi diskuterade fördelar, nackdelar och möjligheter med gps-positionering idag, men också vad det kan innebära för vårt lärande och våra liv i en nära framtid. Och kanske är det så att vår timme där vi - för de utomstående till synes planlöst - struttade runt på en jättelik gräsplan helt enkelt var värdefull eftersom det gav många en första inblick i gps-positionering. Och för att gps-positionering och dess möjligheter antingen redan hör till allmänbildningen eller åtminstone glider allt närmare den. Man bör känna till vad det är och vad man kan göra med det.

Och så var det ju kul! Det tyckte även de deltagare som, innan vi drog igång, kommenterade evenemanget med "vad är det för fel med kubb?"
/Mathias

P.S. Det är förresten inget fel med kubb. :)

P.P.S. Här finns en diigo-grupp för tips om appar som kan användas inom skolan.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar folkbildning spel gps

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>