Följ oss via RSS!
2011-05-25

Framtidens lärande

Årets största konferens om användning av IT inom skola och gymnasium, Framtidens Lärande, ägde rum i Nacka Strand 19-20 maj.
Cirka 1400 deltagare från landets skolor och gymnasier samlades i Nacka Strand för konferensen Framtidens lärande. Antalet deltagare har stigit år för år och det känns som att konferensen snart har vuxit sig ur den nuvarande konferenslokalen.

På grund av alla 1-till-1 satsningar som har kommit igång det senaste året är IT i skolan ett väldigt angeläget ämne och det återspeglades i antalet besökare. Deltagarna hade sina surfplattor, smartphones och tablets i högsta hugg och utställningsområdet var fyllt med spännande och imponerande verktyg och resurser (i synnerhet interaktiva skrivtavlor/smartboards).

Det är lätt i sådana miljöer att diskussionen fokuserar på tekniska lösningar, vilken smartboard är bäst eller vilken lärplattform bör man satsa på. Men även om sådana diskussioner förekom var det i stället mer intresse för hur det hela ska integreras i undervisningen och hur vi kan använda nya tekniker och metoder för att främja elevernas lärande. Det är relativt enkelt att köpa in datorer och utrustning men betydligt svårare att sätta det i rätt sammanhang. Hur lyfter vi fram kollaborativt lärande med dagens teknik där tekniken finns som en självklar integrerad del av skolans vardag.

Många skolor har redan kommit långt med teknikintegrering och många av de mest inspirerande inslag i konferensen var när lärare och elever fick möjlighet att visa och berätta om sina erfarenheter så länge. En skola visade hur eleverna kunde sätta betyg på sig själva och på varandra och erfarenheterna verkade mycket positiva. Ibland är eleverna strängare mot sig själva än läraren. Andra skolor berättade om hur lärarna hade regelbundna workshops för att lära varandra om nya verktyg och metoder, hur IT-pedagoger inspirerar och stödjer och hur ledningen ser till att skapa förutsättningar för innovation och kreativitet bland både lärarna och eleverna.

Ett särskilt intressant nyhet som lyftes fram under konferensen var att Skolinspektionen kommer att granska hur IT används och framför allt kommer till nytta i landets skolor. Under de närmaste fem åren kommer de att granska alla skolor för att se om undervisningen via nya medier håller bra kvalitet. Läs mer om denna satsning i Stefan Pålssons artikel Skolinspektionen ska granska it-användningen i Skolverkets Omvärldsbloggen.

Vi väljer inte ut särskilda exempel från konferensen men uppmanar dig att läsa vidare från följande webbplatser och bloggar.

Läs mer om konferensen


* Konferenssajten Framtidens lärande har många blogginlägg, bildspel, kommentarer mm kring konferensen.

* Videointervjuer från konferensen

* Några röster från Framtidens lärande av Lotta Holmström, Redaktionsbloggen.

* "Alla tycker samma" av Jan Svärdhagen.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar e-learning skola lärande konferens digital kompetens pedagogik sociala medier digitala lärresurser smartboard förskola

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>