Följ oss via RSS!
2011-05-12

Norsk sajt ger råd om digital mobbning

Många barn och ungdomar råkar illa ut på nätet på grund av kränkande kommentarer, ryktesspridning och sabotage. I Norge finns det en bra webbplats som ger praktiska råd till ungdomar och utbildningspaket till lärare för att visa hur man tar kontroll över sin digitala identitet.
Webbplatsen Dubestemmer.no vill främst väcka diskussion om hur vi beter oss på nätet och få barn och ungdomar att tänka lite mer om sin digital identitet. Sajten är uppdelad i två kategorier; barn mellan 9 och 13 år samt ungdomar mellan 13 och 17 år. Det finns filmer och broschyrer, oftast gjorda av ungdomar som har råkat illa ut själva, som ska väcka diskussion och reflektion. Inställningen är att inte komma med pekpinne eller fördömanden, hellre att lyfta problemen på bordet för diskussion som ska leda till insikt. Lärare och ungdomsledare kan beställa olika informationspaket för mer utvecklade diskussioner i klassrummet och alla filmer på sajten får laddas ner.

Innehållet inkluderar moduler som tar upp frågor som anonymiteten på nätet, dina digiatla fotspår, digital mobbning, juridiska frågor (personuppgiftslagen mm), bloggande, personligt ansvar, källkritik, nätsäkerhet mm. Många barn och ungdomar har bidragit med egna berättelser.

Dubestemmer.no har tagits fram i ett samarbete mellan Teknologirådet, Datatilsynet och Senter for IKT i utdanningen. Konceptet har spridit sig idag till ytterligare 16 länder i Europa och Nordamerika (inte Sverige så länge).

Läs en artikel om initiativet från Senter for IKT i utdanningen, Vil innføre folkeskikk på nett.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola digital kompetens sociala medier källkritik barn

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>