Följ oss via RSS!
2011-05-11

Surfplattor bra för förskolan

Enligt en studie har nästan hälften av alla 2-åringar i landet använt en dator under 2010. Enligt flera borde man använda surfplattor i alla förskolor som enkla verktyg för lustfyllt lärande.
En artikel av Marina Hafvenstein i Lärarnas Nyheter, Surfplattan bra för de yngsta, skriver att surfplattor som Apples iPad (s k pekdatorer) är väldigt lämpliga datorer för förskolebarn. Det finns redan ett enormt utbud av roliga spel och kreativa applikationer som kan laddas ner till en surfplatta för bara några kronor, oftast gratis. Plattan är lämplig för småbarn eftersom gränssnittet är intuitivt - man bara pekar på skärmen och kan rita med fingret. De behöver inte lära sig hur man hanterar tangentbord och mus.

- Det är ett verktyg där barn direkt pekar på skärmen och uppfattar effekten av det de sysslar med. Det kan vara alltifrån att peka på en bokstav, färg eller ett djur och få det uppläst eller höra dess läte. Eller varför inte ett interaktivt pussel där man lär sig mönster. Den är så enkel att använda att en ettåring utan problem klarar av den.

Artikeln nämner flera bra appar för småbarn som hjälper med bland annat språkutvecklingen, motorik, inlärning av färger och former.

Läs ytterligare en artikel på NE:s Kunskapsbloggen - Surfplattan som pedagogiskt verktyg.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar lek barn mobilt lärande surfplatta förskola

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>