Följ oss via RSS!
2011-04-25

Barn av sin tid!

I detta blogginlägg tänker jag dela med mig av två härliga berättelser som verkligen ger en bild av hur det är att växa upp i en digital tidsålder. För visst är det så att våra tidigare erfarenheter i mångt och mycket är en slags realtidskompetens snarare än en evig lära som passar oss i all tid. Jag skulle vilja påstå att erfarenheter och kunskaper införskaffade för 3 år sedan redan idag i mångt och mycket redan spelat ut sin roll (lite provokativt skrivet).
Den första berättelsen handlar om den lilla 2 åringen som börjar smått att prata med sin omgivning. Hon har redan blivit en erfaren Ipod och Ipaddare . Över halva sin livstid har hon tränat på denna teknik. Drar vi det till en egen jämförelse så innebär det att jag skulle inom en viss teknik, idrott, eller annat lärande varje dag övat i ca 20 år!! Underbart att tänka så.

I vilket fall så har flickan fått syn på ett stort påskkort i A4 format som ligger på frukostbordet. Hennes pappa har skrivit ut det på morgonen ur skrivaren och lagt det på bordet för att torka till. Flickan börjar genast vrida på pappret från stående till liggande och tillbaka. Sedan sätter hon fingrarna i hörnen och drar från hörn till hörn med fingrarna för att skala ner och upp…hon tittar sedan besviket upp på sin pappa och säger:
- Tlasig pappa!

Underbart. Tänk så naturligt onaturligt kan vara ibland.

Den andra historien handlar om en son i 9 årsåldern som sitter och lyssnar på sin pappas fantastiska berättelser om hur datorer, mobiltelefoner och annan teknik inte fanns då han var ung. (jag känner igen mig själv i detta tugg).
Till slut frågar sonen sin pappa:
- Men hur använde ni Internet innan datorerna och mobilerna fanns då?

Detta är en viktig betraktelse hämtad från en ung mans liv. Internet handlar inte om tekniken, det är mer ett fenomen, ett ”livtkitt” som för människor tillsammans, som möjliggör skapande och kommunikation som aldrig tidigare, en ny bärare i livet och en del av samhället som mer är ett fundament än ett tekniskt påhitt.

Dessa två berättelser tycker jag säger mycket om vad vi står inför som medborgare i ett samhälle under utveckling, en utveckling som både kan skrämma och roa, men framför allt ger oss helt nya möjligheter. Men då blir det än viktigare för oss att vi inventerar våra erfarenheter så de jobbar FÖR oss snarare än EMOT oss, och om de skulle vara emot så är det dags att lägga de åt sidan och säga , hejsan svejsan, allt har sin tid.

Kram/ Micke
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar lek barn mobilt lärande mobil

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

1 kommentar v

Underbart

Ja, verkligen underbart! :D Tlasig!

Jag skrev detta blogginlägg lite på samma tema förra hösten:
http://flexlar.blogspot.com/...

Då var hon nybörjare på iphonen. Idag är hon rejält mycket bättre to say the least.
2011-04-26, 10.13 av Mathias