Följ oss via RSS!
2011-04-20

Nya nyhetskällor

Traditionella nyhetsmedier har hård konkurrens idag. Många får sina nyheter direkt från källan genom olika sociala medier.
Oroligheterna i Tunisien och Egypten visade väldigt tydligt att sociala medier som Facebook och Twitter spelar en central roll i nyhetsförmedlingen idag. Tidningar och TV-kanaler fick följa utvecklingen via Twitterflöden och Facebookgrupper och demonstranterna visade hur man kan organisera motstånd effektivast via nätet.

En bloggpost av Per Axbom, 3 alternativ till traditionella medier, tar upp de nya nyhetsmedierna som nu starkt utmanar papperstidningar och TV-nyheter. Dessa utmanare är:
- Nyheter direkt från källan via Twitter
- Fullständig utlämning av källmaterial (som Wikileaks)
- Företagsexpertis via egna bloggar

De nya medierna är oftast ganska oorganiserade och kaotiska och kräver filtrering av mottagaren men fördelarna slår nackdelarna med råge enligt Axbom. Den stora frågan är hur de traditionella medierna kan anpassa sig till det nya medielandskapet och om vi kan komma fram till en bra blandning mellan de organiserade medierna och de mer spontana och kaotiska.

- Det är den dialogen och debatten jag vill se mer av: hur traditionella medier kan anpassa sig till nya mänskliga beteenden och hur de kan säkerställa att de ger läsare tillgång till rätt information, till aktuell information och hur de låter läsarna själva bidra för att kvalitetssäkra den processen. Traditionella medier måste ta några kliv framåt, närma sig sina läsare, och uppnå sin digitala potential.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar nyheter blogg sociala medier media twitter

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>