Följ oss via RSS!
2011-04-18

Om kulspel och web 3.0

Varje tid har en mängd fenomen, men vi har inte alltid ord för nya saker som tillkommer. Då skapar vi sådana, för vi måste kunna tala om vår omvärld.

Just nu försöker jag - i min roll som pappa - hänga med i vokabulären kring kulspel. Att spela kula är inte något nytt och en del av orden känner jag igen sedan förr såsom pyrra, dank och stenis. Men andra ord är nya för mig: minijumbo, parisis, mellis, minimellis, jumbo, maxijumbo, minimini, dinosauris och så vidare. Ungar hittar ständigt på nya lekar, eller varianter av gamla, och för att kunna prata om sin omvärld måste de därför skapa nya ord.
På samma sätt som ungar skapar ord om kulspel och sånt, försöker vi vuxna att hitta ord för saker i vår nätomgivning.

Nu till några reflektioner kring nätspråket:

Förförståelse 1

Man försöker ofta förstå i förväg vad ett nytt fenomen är och hur det ska användas. Twitter kallade man för mikroblogg - en liten blogg. Men att Twitter sedan utvecklats till något helt annat än bara en liten blogg innebär inte nödvändigtvis att man ändrar benämningen.

Förförståelse 2

Dessutom, för att förstå vad en mikroblogg kan tänkas vara krävs det en förförståelse av vad en blogg är. För att förstå vad webb 3.0 kan innebära (se nedan), så bör man alltså ha koll på begreppen webb 1.0 och 2.0. Kort sagt: för att vara bra på det nya nätspråket måste man redan vara bra på de gamla begreppen.

Gamla begrepp lever kvar

Ofta dyker det upp saker som kanske delvis bygger på de gamla funktionerna eller åtminstone avlägset liknar de gamla funktionerna. Därför plockar vi ofta begrepp och rubriceringar från den gamla företeelsen. Som exempel kan vi ta Bubbly som benämns som ett "voice twitter".

Ett annat exempel, som rör ikoner mer än ord, är det som min gästbloggarkollega Micke tar upp i den här vloggen ungefär 8:30 in i filmen, nämligen att t.ex. spara-ikonen ser ut som en diskett, fastän disketter inte använts på hur länge som helst!

Just ordet "vlogg" är ytterligare ett sådant här exempel. Vlogg betyder "videoblogg", och ordet blogg är en förkortning av web log - alltså en loggbok på nätet.

Det är svårt att hitta på nya, träffsäkra ord (eller ikoner) för nya företeelser, helt enkelt. Därför vrider man lite på de gamla, och det kan lätt bli förvillande.

Det tidstypiska

Det är svårt att i nuet se vad som är tidstypiskt. När jag började surfa och maila i mitten på 90-talet, inte visste jag att det var på web 1.0 jag befann mig. Och inte tänker jag så mycket på att det är web 2.0 jag befinner mig på nu. Man har fullt upp med att leva och verka.

Att det råder en enighet om att webben har utvecklats från något vi kallar 1.0 till något vi kallar 2.0 har gjort att nätnutidshistoriker (ett nytt ord :) spekulerar i att nätet håller på att förändras igen. Och det är klart det gör det. Då kan man ställa sig frågan vad som blir det viktiga, tidstypiska och bestående i det som kallas web 3.0? Och hur kommer det att påverka mig, min fritid och mitt arbete?
Troligen kommer jag inte ens att märka övergången förrän i efterhand, och troligen är vi nog mitt uppe i den.

Kolla förresten gärna in den här videon om du vill lära dig mer om de tre generationernas webb:


/Mathias
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar folkbildning internet web 3.0 web 2.0 web 1.0

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>