Följ oss via RSS!
2011-04-15

Jag köpte loss rättigheterna till min sons läxa för bara 75 spänn!

Förra veckan satt jag och hjälpte min grabb med läxan. Han hade fått förmånen att få skriva en artikel om valfritt ämne och skulle argumentera för varan och även ingick det i uppgiften att han även själv skulle motargumentera. Och till slut komma med en lösning. Spännande. Efter ett tag så kollade jag hur det gick för honom och vilket ämne han hade valt att argumentera för. Så här blev resultatet till slut:

Mycket mindre läxor!

Jag tycker att vi elever ska få mindre läxor. Vi pluggar ju fruktansvärt mycket i skolan och sen när vi kommer hem vid 4 tiden då får vi plugga ännu mer och vi måste hinna med våra fritidsintressen och det kan bli väldigt stressigt. Då kommer eleverna jobba bättre i skolan så slipper dom plugga hemma.

Motargument: Tiden i skolan räcker inte till för kraven på vad ni ska lära er, så därför så behöver ni få läxor också.
Svar: Men då tycker vi att ni ska sänka kraven på oss. För man är ungefär i skolan från 08.00 till 15.30 och den tiden borde räcka för kraven. För efter skolan tycker vi att man inte ska behöva tänka på skolan och istället göra det man vill, man lär sig av det också.

Lösningen är att man ska ha tid i skolan för att göra läxorna. Eller att man har mer uppgifter som ska vara klara till en viss dag och så har man ett visst antal lektioner på sig. Är man inte är klar med den inom bestämd tid så får man göra den hemma istället.
Max Gunnarsson

För att jag skulle kunna publicera detta samt själv sedan analysera det han skrivit var jag tvungen att köpa loss rättigheterna av min son, Max . Jag erbjöd honom 50 spänn, men vi slutade på 75 kr efter viss tuff förhandling.
Är inte säker på om även skolan egentligen ska ha några procent på detta, men vi får väl se hur den delen kan lösa sig

I vilket fall så tycker jag Max verkligen har en poäng gällande läxor. Det är inte lätt att hinna med allt.
Kompisar, fritidsintressen, idrottsaktiviteter, familjetid, middag etc. Om vi verkligen ser till all den tid vi har i timmar och minuter under vår skoltid så är det massor av tid. Så kanske är frågan värd att ställas. Man skulle även kunna fundera på om det lärandet som sker efter skoltid skulle kunna integreras i större utsträckning i ”systemet”. Kan jag omsätta min fotbollsträning, mina kompisträffar, spelprogrammering, matlagning etc in i skolan värld, kan jag tillgogoräkna kunskap jag förvärvar utanför skolan byggnad? Vilket vi iofs redan gör då läxor oftast görs i hemmet.

Max motargument är ju för härligt. Undrar vad de egentligen tänker…hur de tänker…tänker jag.
Vilka krav talar vi om egentligen då vi vet att Max första jobbsök antagligen sker runt 2025!!
Då vi vet att de flesta kartor i dag ritas om i realtid. Då vi vet att mycket av den kunskap vi lär oss idag är förlegad inom ett par år. Vad är det för krav våra barn egentligen känner vilar på de här och nu?
Pratar vi om detta med varandra som vuxna, eller med våra barn?
Det vore väl inte för mycket att begära att barnen vet vilka krav de ska leva upp till och framförallt varför!

Tycker även att hans lösning är spännande. Sänk kraven! Det är väl så vi gör med allt annat, eller råder våra vänner att göra. Är det för mycket i livet så kanske du har ställt orimliga krav. Man behöver i alla fall se över de och undersöka vad som verkligen är av vikt. Och återigen betonar Max att man lär sig saker även utanför skolan, detta är något vi skulle kunna fundera mycket mer på. Vi ska ju inte bli duktiga på att gå i skolan utan snarare bli duktiga på att leva fullt ut.

Och så kommer slutet på läxan som gör att det hugger till i bröstet på mig. Det linjära tänkandet. Att beta av sidor till vissa dagar. Att få uppgiften att räkna till sidan 76 och sedan bränner man av det på kortast tid.
Vissa klarar det inom skoltid, andra inte. Känns lite som att Max inte riktigt förstår vad lärandet är till för egentligen. Lärandet av att lära. Utan snarare att han kan leverera resultat till en lärare eller till skolan så de är nöjda. Men vart kommer Max in i bilden.

Jag har lärt mig en läxa genom att köpa Max läxa. Vi måste vända på hela skutan. Barnen får inte tro att de är i skolan för lärarnas eller skolans skull utan att det är tvärtom. Denna läxa är lätt värd 75 spänn.
Och när dessa kloka tankar genereras från en 13 åring så känner jag hopp. Kanske borde elevernas egna tankar om skolan tas på större allvar gällande skolans utveckling och roll i framtiden.

Kram/Micke


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola lärande barn

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>