Följ oss via RSS!
2011-04-13

Lär dig sociala medier med hjälp på biblioteket

Vi läser dagligen om sociala medier; tjänster på nätet där du kan diskutera med vänner, visa bilder och filmer och skriva egna idéer. Dessa tjänster har spelat en stor roll i revolutionerna i Tunisien och Egypten och används dagligen av miljoner här i Sverige. Men det finns många här som är nyfikna på tjänster som Facebook, Twitter, bloggar, Flickr, YouTube mm men vet inte hur man kommer igång.
Nu finns det en kurs för dig som är nyfiken men behöver vägledning inom sociala medier - Delning.nu. Delning.nu är ett initiativ inom den nationella kampanjen Digidel och är en gratis nätbaserad guide till hur man använder de vanligaste tjänster inom sociala medier. Kursen är tillgänglig fram till årsskiftet och vänder sig till alla som har viss datorvana men har inte använt sociala medier så ofta.

Upplägget på kursen är att du skapar ett konto och sedan tar dig genom materialet i egen takt. Du får kontakt med alla andra som deltar i kursen men det viktigaste är att du kan vända dig till ditt närmaste bibliotek om du behöver personlig hjälp (en lista på bibliotek som erbjuder personlgt stöd kommer snart). Det finns också möjlighet att be om hjälp direkt via kursens webbplats. För många kan det vara en fördel att sitta på biblioteket, åtminstone i början, för att tryggt kunna komma igång. Alla som tar sig genom kursens 10 moduler får en diplom.

- Det kan handla om att hålla kontakt med vänner och bekanta (t.ex. genom Facebook), enkelt hålla sig uppdaterad (t.ex. genom Twitter, bloggar, nyhetstjänster) eller underlätta vardaglig informationssökning (t.ex. genom uppslagsverket Wikipedia, Googles kartor och översättningsfunktion, bibliotekens hemsidor). Tjänsterna innebär att du bidrar till innehållet, gör din röst hörd, deltar i diskussioner eller är kreativ och deltagande på andra sätt. Som en bonus ger övningen nya färdigheter – har du provat på sociala medier kan du lättare ta dig an många andra e-tjänster.

Läs mer

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar vuxenutbildning digital kompetens folkbildning delaktighet sociala medier kurs

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>