Följ oss via RSS!
2011-04-12

Läser du villkoren?

Innan du använder en ny tjänst eller laddar ner ett nytt program till datorn måste du godkänna villkoren. Men hur många av oss läser dessa villkor? Vet du vad du godkänner egentligen? Ett intressant nytt projekt ska ta tag i problemet kring obegripliga villkor på nätet.
De flesta av oss klickar vidare utan att fundera men det finns många som inte vågar klicka och oroar sig för komplicerade villkor som oftast står endast på engelska. Det vore bra för alla om de vanligaste villkoren kunde symboliseras som ikoner och man kunde lätt ta del av en kort sammanfattning.

Detta är precis vad projektet Acceptabla användarvillkor ska göra. Projektet, som drivs av Metamatrix och stöds av Internetfonden.se och ingår i den nationella kampanjen Digidel, ska skapa enkla ikoner som symbolierar de vanligaste villkoren och uppmuntra leverantörer att använda dem.

- Tanken är att tjänsteleverantörer bredvid kryssrutan "jag accepterar villkoren" ska kunna visa upp de ikoner som bäst sammanfattar villkoren. Därmed kan vi alla bli bättre informerade och kanske att några av de som idag väljer att stå utanför vågar bli delaktiga när de känner igen ikonerna.

Läs mer på projektets webbplats, Common Terms.
Projektet finns förstås även på Facebook.

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens delaktighet villkor

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>