Följ oss via RSS!
2011-03-31

1,3 miljoner svenskar över 50 använder inte internet

En stor del av befolkningen över 50 år använder inte internet visar en ny studie.
Flera tidningar har denna vecka uppmärksammat en färsk undersökning som Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) har genomfört. Cirka 1,3 miljoner svenska över 50 använder inte nätet. Det finns flera anledningar bakom detta, nämligen brist på intresse hos en del, för hög kostnad för andra och brist på kompetens. När så många viktiga tjänster sker idag via nätet betyder detta att en stor del av befolkningen riskerar att hamna utanför och det kan skapa stora problöem framöver.

Ett förslag från Pensionärernas riksorganisation, PRO, (se artikeln i DN) är att man bör överväga subventionerade datorer till pensionärer ungefär som många företag gjorde för cirka 10 år sedan. Enligt PRO ordförande Curt Persson :

– Om man nu vill förändra samhället till ett där nätkommunikation blir var mans möjlighet kanske man bör tänka i termer som man gjorde för ett antal år sedan när anställda fick förkovra sig, och man gav subventioner för att inhandla PC-datorer.

Det finns dock flera exempel på åtgärder när det gäller att höja de äldres digital kompetens. Den nationella kampanjen Digidel har som mål att minska den digitala klyftan med en halv miljon till 2013 genom kompetenshöjande aktiviteter i landets bibliotek och inom folkbildning.

Dessutom finns det en gratis nätkurs som heter Delning.nu som hjälper äldre att komma igång med främst sociala medier. Kursen är nätbaserad men man kan förstås få hjälp med den på biblioteket. Läs an artikel om denna kurs på sajten Veteranen, Gratiskurs lär seniorer sociala medier.

* Läs rapporten, Äldre svenskar och Internet 2010 (.SE)


Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar digital kompetens delaktighet sociala medier bibliotek internet IKT

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>