Följ oss via RSS!
2011-03-30

Det är inte tankarna som det är fel på utan plattformen tankarna tänkts ifrån…

Med denna lilla kryptiska rubrik som inledning vill jag först berätta om min lille son Alfons. För er som hört mig föreläsa berättar jag varje gång om hur han vid 5 års ålder förklarade för mig att det var inte socker och sylt han hällde på gröten utan att han ”levlade upp den” som var grejen. Jag som tyckte att det borde räcka med en sak, typ sylt ändrade mig snabbt och frågade om han inte även skulle toppa men kanel☺
Detta tänk att levla upp, att ta sig till en ny nivå, menar jag är så viktigt i dag för oss själva som vuxna och även för oss pedagoger out there. Den nya tekniken skapar möjligheter idag vi inte kunde fantisera om för bara några år sedan. Som pedagog behöver du inte längre ge barnen uppgifter och övningar i exempelvis tryckt bokform och känna begränsning, eller att eleverna faktiskt tycker det är tråkigt utan har nu hela nätet att tillgå, med filmer, texter, ljud, online kommunikation med andra människor i realtid, övningar, all slags media…

Vilka möjligheter att skapa roliga stunder för lärande. Jippie! Vi behöver inte längre egentligen vara begränsade i läromedel utan nu kan vår fantasi få blomma fritt. Men vi behöver tillföra oss själva kunskap och nyfikenhet för att kunna levla upp till denna nya nivå.

Jag tycker att man som individ ska tänka stort, våga drömma och visionera. Men så ibland kommer domaren in och dömer:
- Så där kan du ju inte tänka om dig själv! Det där klarar du aldrig! Vem tror du att du är? Det där fixar inte du! Osv…dessa tråkiga hjärnspöken som begränsar oss.

Men det kanske inte är just dessa tankar vi ska fokusera på utan likt spelvärlden eller datorvärlden istället se över plattformen. När inte dagens spel funkar på en dator som är 10 år gammal så är det ju inte spelet det är fel på utan plattformen jag vill installera spelet på.

Kommandon, scener, uppdrag och utmaningar i dagens spel skulle upplevas helt omöjliga på gårdagens plattform. Jag skulle liksom inte kunna tänka spel i 3D på en 486:a. Men så fort jag investerat i ny plattform, ex Nintendo DS 3D så blir det liksom inte ens en fråga längre….fattar ni? Kanske är det så att vi bör levla upp vår egna plattform som individ en aning. Ju högre upp i nivå min plattform finns i version ju lättare dockar rätt frågor in.
Plötsligt blir en tanke som:

- Det där klarar du aldrig, till ”utifrån denna plattform klarar jag det enkelt”.

Låter kanske lite amatörmässigt ”tänk positivt dr Phil light varning” aktigt men ändå. Om jag tror jag kan flyga så blir det liksom ingen stor sak att hoppa högt.

Bara en tanke.

Så uppgradera din plattform, levla upp och svåra frågor och utmaningar bli nu mer naturliga.

Kram
Micke
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar lärande digital kompetens barn spel

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>