Följ oss via RSS!
2011-03-30

Vilka vänner har du i Facebook?

Är du vän med chefen i Facebook? Ska läraren bli vän med sina elever? Vad betyder vänskap i sociala medier egentligen?
En artikel i Civilekonomen, Vän eller inte vän?, diskuterar en vanlig fråga som bekymrer många, nämligen vilka får du bli vän med i Facebook? Chefer känner en visst tveksamhet att bli vän med anställda precis som många lärare känner sig när en elev vill bli vän. Det handlar om man vill blanda privatlivet med arbete och det beror på vilken roll du har gentemot dina medarbetare eller elever/studenter.

Enligt Albert Bengtson, managementkonsult och expert på digitala relationer på teknikkonsulten Logica, är det viktigt att du är klar över hur du vill använda facebook som mötesplats och att du klargör din strategi för andra:

- Antingen har du en ledarstil där det ingår att ni pratar om saker som är av en mer personlig, kanske till och med privat, karaktär. Eller så har du som regel att inte blanda ihop din fritid med arbetet. Beroende på ditt val där kommer dina strategier i sociala nätverk att se olika ut.

Vill du hålla isär privatlivet från arbetslivet får du förklara det för dina medarbetare/studenter och föreslå en annan arena för diskussion. Men många är bekväma med att blanda arbete och fritid och släpper gärna in alla de känner. Men Albert Bengtsson varnar att det är då viktigt att skilja mellan personlig och privat.

– Vill jag diskutera mer privat med någon, då väljer jag ett annat forum. Enda sättet att veta vad du ska diskutera med vem i vilka sammanhang är att tänka igenom vilka strategier du har för ditt ledarskap och din kommunikation. Du måste inte lägga till alla på Facebook bara för att du vill vara en kommunicerande chef, men du måste veta vad du erbjuder i stället.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola företag digital kompetens sociala medier

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>