Följ oss via RSS!
2011-03-17

Ibland har man inte koll på läget

Jag har arbetat med nätkommunikation i snart femton år. Det är lite annorlunda idag jämfört med då. Då var det mail och hemsidor som gällde. Idag kommunicerar och samarbetar vi via exempelvis Skype, Adobe Connect, mms, sms, rss, Netvibes, Google buzz, Evernote, Listhings, Amplify, Twitter, Headmagnet, forum, bloggar, wikis, Jaiku. Facebook, Flickr, Fileride, Gowalla, Foursquare, StumbleUpon och Diigo.
Jag använder mig inte av allt det där ovanstående dagligdags, men jag har provat det. Jag har rätt bra koll på läget.

Trodde jag.

Förutom alla exempel på nätkommunikation så lurar ständigt nya former runt hörnet! Ett spännande exemplen på ny nätkommunikation är detta:Men sammantaget, även om det ständigt kommer nya kommunikationsmöjligheter, och även om de fascinerar mig och jag ibland till och med blir helsåld, så blir jag sällan förvånad. Jag har rätt bra koll på läget.

Trodde jag.

För en vecka sedan skapade jag och min åttaåriga dotter ett konto åt henne på en nätplattform för barn. Jag kollade av läget, satt med en stund, lärde mig om sajten (som ju en god förälder ska :) och lät sedan henne och hennes kompis vara lite i fred i den miljön en stund. Någon dag senare kom hon till mig och sa att hon ville visa mig "hur det funkar".

Sagt och gjort. Och det är nu jag kommer till poängen: ibland har man inte koll på läget. Min dotter och hennes kompis kan läsa och skriva, men de är inte snabba eller stavningssäkra nog att chatta. De kan inte heller så många engelska ord och det här är en internationell plattform.
Dock! Likväl! Trots allt! Fastän detta!

Jag såg henne interagera, såväl med kompisen (som satt hemma hos sig) som med andra barn från hela världen.

Genom att ställa, sätta eller lägga sina avatarer på olika sätt och på olika platser i miljön, genom att "bli vän" med andra och genom att använda olika smileys visade de för varandra vad de ville t.ex. om de ville spela spel (företrädesvis fyra i rad), gå till en annan plats eller om de ville signalera att de var trötta och snart tänkte logga ut.

Jag hade (läs: har) förutfattade meningar om hur plattformar på nätet fungerar och hur de är tänkta att fungera. Åttaåringar har inte sådana inskränkningar.

Nå, till nästa gång kanske jag har lärt mig att jag inte har koll på läget, helt enkelt.

/Mathias
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar samverkan digital kompetens verktyg sociala medier barn

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>