Följ oss via RSS!
2011-03-07

Twitters tid är nu!

Jag hade min första verkligt stora twitterupplevelse för ett år sedan ungefär. Jag följde Eyjafjallajökull dag för dag via Twitter, och därmed också via webbkameror, foton och ögonvittnesskildringar. Eftersom Twitter är ett "här-och-nu-medium" passar det alldeles perfekt för att följa aktuella händelser.
Sedan dess har jag följt mycket via Twitter - malmöskjutningarna, valrörelsen, jordbävningar, översvämningar och nu senast oroligheterna i diktaturer som till exempel Tunisien, Egypten och Libyen.

Men på Twitter ryms inte bara det stora och allvarliga, utan även det lilla och mer eller mindre meningslösa. Där ryms bra tips och onödiga upplysningar, djupa samtal och "tjena, tjena" - sida vid sida.

Som världen i övrigt om man tänker efter. :)

En skillnad mellan Twitter och världen i övrigt (det finns förstås många fler :D) är att de flesta människor är rätt vana vid världen i övrigt, medan Twitter är okänd mark för många och dessutom tenderar att - för nybörjaren - te sig förvirrande och skrämmande.

Jag har de senaste åren haft ett flertal fortbildningar för lärare om Twitter. Det har på dessa fortbildningar alltid funnits några som insett att det här med Twitter kan vara något att ha. Men jag har också stött på en ganska stor mängd pedagoger som inte riktigt sett att Twitter är användbart.

Över huvud taget har det under en längre tid varit vanligt att avfärda Twitter med ord som "man kan inte gå på djupet", "det är bara 140 tecken", "det kan aldrig bli något seriöst på ett så korfattat och självcentrerat medium". Dessa förutfattade meningar - tillsammans med det faktum att man kan uppleva Twitter som förvirrat, nytt och skrämmande - tror jag har gjort att Twitter inte blivit "du och bror" med svenska folket. Än.

För på senare tid har Twitter fått ett statuslyft. Oroligheterna i Libyen, Tunisien, Egypten osv har medfört att man dagligen i "respektabla" svenska medier kunnat höra om att Twitter spelar en roll. Många börjar nog inse att Twitter kan användas till fantastiska saker.

Jag hade min senaste fortbildning om Twitter för ett gäng lärare i förra veckan. Och attitydförändringen var häpnadsväckande. Förförståelsen om Twitter har förändrats. Man kanske inte bara ser det som ett socialt medium där vissa skryter om sig själv på maximalt 140 tecken, utan också förstår att det kan spela en viktig roll för människor i världen. Nyfikenheten på och respekten för Twitter har ökat. Det innebär att det stora hindret som kvarstår är att många inte förstår hur Twitter är uppbyggt med alla RT, @ och #. Men det hindret går ju att åtgärda med kurser och fortbildningar.

Så alla ni som gillar och använder Twitter och därmed har ett försprång, alla ni pedagoger på lärosäten, skolor och utbildningsinstitutioner som redan är med på Twittertåget! Om vi ska få med de andra som står på perrongen är det läge att sätta in stöten nu. Och till alla er som står på perrongen, välkomna ombord!

Twitters tid är nu!
/Mathias Anbäcken

Bild: Some rights reserved CC Attribution Noncommercial Share Alike by Brajeshwar
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar blogg folkbildning sociala medier twitter

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

2 kommentarer v

Tack..

Tack för insiktsfulla ord kring användningsområdena för Twitter. Mycket av de sociala mötesplatsernas räddhågsna ställning i skolan är väl just okunskap om hur det tekniskt fungerar. En annan viktigt sak är nog att det är svårt att förhålla sig till kunskap som finns att hämta i medier som ständigt är i rörelse istället för att finna dem fastlåsta i böcker.
2011-03-07, 20.16 av Elisabeth

Du har nog en poäng...

Ja, du har nog en poäng, Elisabeth. Det finns nog de som i sin pedagogroll vill vara experten som vet allt. Jag kan tänka mig att många blev lärare en gång i tiden också JUST FÖR att man var bra på ett speciellt ämne, och många trivs nog med situationen att HA KONTROLL och vara experten. Och det är man inte om man bjuder in hela världen. Då har man inte kontroll och man är inte experten.

Så det kan handla om en mental omställning... att våga förlora fotfästet.
2011-03-08, 11.44 av Mathias