Följ oss via RSS!
2011-02-26

And the Oscar goes to ...

På söndag natt är det den 83:e oscarsgalan och ett stort antal filmpriser i många olika kategorier kommer delas ut.
Många av filmerna har visats i Sverige, men inte alla. Vill man ha en snabb översikt över vilka filmer som är nominerade i de olika kategorierna kan man gå till http://oscar.go.com/nominations och sen välja award categories.

Vill man istället ha en lista på vilka filmer som är nominerade och vilka priser de nominerats till ska man välja fliken film. Där kan man snabbt se vilka filmer som har fått flest nomineringar:

Det är:
- The King's Speech (12 st)
- True Grit (10 st)
- Inception (8 st)
- The Social Network (8 st)
- The Fighter (7 st)
- 127 Hours (6 st)
- Black Swan (5 st)

De här har dessutom nominerats till kategorien bästa film, där 10 filmer är nominerade. Förutom ovanstående sju har dessa tre nominerats:

- The Kids Are All Right
- Toy Story 3
- Winters Bone

Om man vill veta lite mer om filmerna kan man (genom att klicka på filmens namn) få se en trailer, läsa om filmens handling (synopsis), se fotografier och kika på de enkätsvar de nominerade har fyllt i om Oscars och filmskapande.
Väljer man någon av skådespelarkategorierna får man reda på lite om rollen de spelar (biography), tidigare Oscars och enkätsvar.

Om man vill kan man själv gissa vilka filmer som kommer vinna de olika utmärkelserna under fliken My Picks.


IMDB Internet Movie database listar också de nominerade.

Här finns en röstblankett som man kan skriva ut om man vill:

Omröstningsresultatet från IMDB's medelemmar kan man inte se om man inte har loggat in, men det är en enkel sak att skaffa ett konto och dessutom gratis. Dessa röster har inget utslag alls på de verkliga vinnarna, det är ju Oscarsjuryn som bestämmer det. Det är bara kul att se vartåt det lutar och om man juryn och IMDB kommer överens.

Just nu leder Inception (37%), följt av The King's speech (19.6) och The Social Network (15.2%). Colin Firth leder "best actor" med 56% av IMDBrösterna ovh Natalie Portman har fått 82% för "best actress".

Hämnden (In a better world) med Persbrandt är nominerad till bästa utländska film (egentligen bästa film på främmande språk) och ligger nu tvåa i IMDBresultatet efter filmen Biutiful från Mexico.


Rotten tomatoes samlar filmrecensioner och kritik och sammanställer det i en tomatometer. Ju bättre recensioner ju högre procent. Man kan enkelt söka fram en film och se efter vad den fått för värde på Tomatometern.

Här ligger Toy Story 3 bäst till med 99% på Tomatometern, tätt följt av The Social Network 97% och The King's Speech 96%.

Social Media

Meltwater Group har tagit pulsen på de sociala medierna och enligt deras statistik på omnämnande alltså hur ofta någon har skrivit om filmerna eller personerna i sociala medier som Bloggar, Twitter och Facebook borde "The Kings speech" (best picture), James Franco (best actor) och Natalie Portman (best actress) vinna. Men när de gjorde samma undersökning inför Grammygalan hade de inte träffat rätt alls, inget av deras förslag stämde.

Det återstår att se vilka som vinner och om juryn, IMDB, Tomatometern och du själv har samma uppfattning.

Twitter: @TheAcademy
Facebook: The Academy
--
Eva Norling
norling.eva@gmail.com
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar film informationssökning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>