Följ oss via RSS!
2011-02-24

Varning för Sugrörsfenomenet!

Sitter just nu och funderar på just mitt egna driv och engagemang kring barn och ex skola eller vuxnas bemötande med barn över huvudtaget. Hur vi har som gemensam uppgift att skapa förutsättningar för varje unge att leva livet fullt ut och därigenom skapa en härlig framtid för världen.
Men så frågar jag mig själv, vad är problemet?
Alla gör säkert sitt bästa, varenda lärare, pedagog, mamma, pappa etc.
Hur mycket klagar egentligen våra barn…?
Är det så att det är JAG som sitter och hittar på problematiken?

Men så inser jag återigen saker som gör att jag brinner, det är när ordet ”sugrörsfenomenet” kommer upp i mitt medvetande. När jag lyssnar på mina och andras barn kring vad de pysslar med utifrån deras intressen, deras passion så menar jag att vi vuxna i mångt och mycket just nu låter våra ungar andas igenom sugrör.

Några exempel:
Svarta tavlan
Några elever kommer fram till mig och berättar allt de har funderat på vilka coola grejer man skulle kunna göra med en Smartboard i klassrummet men aldrig fått chansen att testa. Det är bara fröken som får använda den för den är så dyr. Jag minns själv hur STORT och näst intill HELIGT ögonblick det var för mig som liten då fröken lät mig gå fram emot den gigantiska svarta tavlan, ta den lätt smuliga kritan från den lilla plåtlisten vid kanten och sedan pressa den lilla kritstumpen mot den svarta tavlan. Jag kan komma ihåg lukten, ljudet, känslan och bilden som igår. Detta måste ju vara samma grej för våra barn idag gällande Smartboard men med det stora undantaget att barnen i klassen garanterat har 100 gånger mer idéer och tankar om vad man skulle kunna göra med den där manicken bara man fick sätta tänderna i den. Vi har här skapat oss ett Sugrörsfenomen I

Server sökes
Min grabb och hans kompisgäng spelar tillsammans på nätet. De har egna lag, är med i turneringar etc. De bygger egna banor, fixar egna servrar etc. När han berättar hur de hela tiden får näst intill fuska sig fram för att få det de behöver i form av serverutrymme, grafikprogram, 3D program, nätkapacitet etc så funderar jag vad som hade hänt om vi verkligen hade gått de helt till mötes.
Det hade inte handlat om många hundra i månaden för att se hur hela denna skara hade organiserat sig och hur de hade skapat. Lite som en målarskola för barn där man istället för att säga till sina elever att ni bara får använda två färger, låter de använda alla. Tänk om skolan hade kunnat integrera denna kunskap och aktivitet på ett enligt mig bättre sätt. Sugrörsfenomen II

Musik ska byggas utav glädje…
Jag har träffat på barn som sitter hemma och gör egen musik, spelar in sina röster ,förvränger, bankar på trummor i bakgrunden och så läggs det ut på ex Youtube. Polare dissar och hissar
Jag har träffat samma barn som ställt frågan till skolan om man kunde tänka sig att få göra sånt även där, men man har hänvisat att man inte har resurser eller att man har planerat annat.
Sugrörsfenomen III

Jag vill bara avsluta det hela med att tänka så här:
Det kan vara så att vi vuxna pga av brist på kompetens just nu skapar sugrör för våra barn gällande deras lust att vilja skapa genom verktyg de känner sig bekväma med. Detta menar jag är synd och näst intill orätt med tanke på att vi idag ska lära våra barn för livet och framtiden som komma skall.
Så just nu kanske det inte handlar om att få barn att tänka stort, det gör de redan…men är vi vuxna redo på riktigt eller skapar vi sugrör?

OBS. Jag menar absolut INTE att vi vuxna medvetet försvårar andningen för våra barn, jag tror detta i så fall sker på grund av okunskap.

Kram
Micke
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola blogg digital kompetens verktyg barn musik

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>