Följ oss via RSS!
2011-02-21

Hur rolig ska skolan egentligen få vara!?

Efter att ha träffat på elever och lärare på Fryshusets gymnasium och de med iver berättat för mig hur lärarna hade öppnat upp personalrummet så även eleverna fick ”hänga” där blev jag glad. Självklart kunde lärarna se till att vara ostörda om det så krävdes men annars var det öppet, om jag förstod det hela rätt. En ung tjej berättade hur coolt det var att hennes lärare typ frågade om hon också ville ha en kopp kaffe när hon ändå skulle ha en kopp. ”Man får så jäkla go relation på någott sätt och förtroende”, menade hon.
Underbart.

Jag tänker mig tillbaka på min skoltid. Shit skolan var ju bra men ändå var den auktoritär i grunden. Man drog sig länge länge innan man knackade på lärarrummet. Och om man av nöden någon gång var tvungen så möttes man ofta av en lärare som öppnade dörren på glänt tittade på en och bad en vänta och höll upp handen på något tystande sätt.

Man undrade nog vad som hände där bakom den gröna dörren i korridoren, men det var dom och vi. Lärare vs Elev…inte så mycket tillsammans. Men det var då det…eller?

Jag kan faktiskt än idag möta barn och ungdomar som har på något sätt enligt mig onaturligt stor respekt för lärare, dvs helt vanliga normala vuxna människor:-) Respekt kan kanske vara bra men det känns som någon slags rädsla light. Man vågar inte med enkelhet säga ifrån, störa, tycka, knacka på, kommunicera helt öppet….Nu kanske någon lärare sätter kaffet i halsen och menar att är det något barn gör idag så är det just detta…för ett himla liv. Men i så fall är jag dålig att få fram mitt budskap.
Sorry.

Men visst ska väl skolan vara så rolig som möjlig, inte ska man vara rädd där, inte för de vuxna i alla fall! Hittade en underbar webbsida där man verkligen tänkt och integrerat kul i skolan. Man valde att integrera spelet Wii i alla ämnen och årskurser som läromedel.

Detta tycker jag är ett bevis på att lära för livet och utgå ifrån NUET, i den värld barn lever i, idag. Klicka här för att komma till deras sida och klicka här för att ta fram kursplaner. Och framför allt att DET GÅR. Jag tycker det är hög tid att vi ytterligare ifrågasätter våra strukturer och oss själva, på ett ödmjukt sätt. Jag tycker vi bör fundera bredare kring lärande och lust. För att stå inför elever och lära utan någon som lyssnar eller kanske inte ens vill, är inget lärande för mig. Och ansvaret ligger hos oss vuxna inte hos barnen.

Kram
Micke

Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola blogg lärande digital kompetens mobilt lärande mobil

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>