Följ oss via RSS!
2011-02-19

Är verkligen mobilen vanebildande för våra barn!?

I dagens BLT kan man läsa om hur Rosenfeldtsskolan i Karlskrona har numera gått med på att låta sina elever ha mobilerna på rasterna. Tidigare har enligt artikeln har alla eleverna fått lämna in mobilerna vid dagens början och sedan kvitterat ut dom när skolan slutat. Men nu har alltså rektorn bestämt sig för att låta barnen ha mobilen under skoltid fast bara på rasterna. Han manar att när han nu tolkat skollagen så får mobiler endast omhändertas om det stör verksamheten. Även föräldrar har sagt att de skulle vilja kunna nå sina barn under skoltid.

En engagerad förälder i detta, Paul Melén, är emot det hela. Här kommer ett utdrag ur artikeln. Tyvärr verkar det inte finnas på nätet på BLT!! Detta är ju verkligen något som man skulle vilja debattera om på BLT:s webtidning, men icke….

Så här säger Paul:
” – Telefonen är distraherande och vanebildande. Rasten är till för att leka och röra på kroppen, inte för att sitta i en korridor med mobilen. Det här kan göra det svårt att koncentrera sig och skapar beteendemönster i ung ålder. Det blir ytterligare ett störningsmoment i skolan, ytterligare ett beteende som tar energi, menar han”

När jag läser detta så känner jag att jag verkligen håller med Paul på samtliga punkter, med den enda skillnaden att jag menar helt tvärtom. Som jag skrev tidigare om ”The Gap” så är detta ett så tydligt exempel på att vi idag tänker så olika kring dessa frågor. Jag tror personligen som även Paul skriver senare i artikeln, citat:
”Det kommer att bli katastrof om några år”.

Jag håller HELT med, det kommer bli MER än katastrof om inte skolan väljer att integrera dagens teknikmöjligheter, omvärlden, kommunikation och barnens tid av idag att leva och inte då tiden. Det kommer bli katastrof om inte skolan snarare bejakar de nya möjligheterna och anpassar sin situation, sin syn på lärande, bedömning och ansvar att utveckla vårt framtida BNP på ett så smart sätt som möjligt, för FRAMTIDEN och inte dåtiden.
Detta är enligt mig mer än allvarligt.

Hur i all sin dar ska jag förklara för mina barn vad vi egentligen håller på med när vi tänker så här!? Eller som mina barn sa när de läst artikeln:

- Pappa visst är det konstigt att lärarna får ha mobiler i skolan och att de när som helst kan få säga till oss, Ursäkta mig jag måste ta det här, och sedan gå ut ur klass rummet, medans vi inte ens får ta det om vi säger att det typ är Mamma som ringer. Eller som på denna skolan där de inte få har mobilen alls??

Jag håller helt med mina barn på denna fronten!
Vi måste möta våra barn med ömsesidig respekt och förtroende. Barn fattar att mobilen kan störa och jag tror att med rätt inställning och bemötande från oss vuxna så löser vi det här tillsammans. MEN om vi fortsätter att förbjuda, agera quick fix så är vi banne mig snart rökta. Snart agerar väl våra barn som man gjort i Egypten. Man får nog och säger.…detta är så långt ifrån mig och mina drömmar att jag skiter i det…och btw…mina föräldrar är också på :-) För snart (nu är jag väldigt uppe i varv när jag skriver detta) så gör jag det samma och ställer mig bakom barnen på allvar gällande dessa frågorna.

Vi måste tänka om kring skolan som ska skola för framtiden. Då kan vi inte säga nej till kommunikation, nätverk, internet osv när det är dessa fenomen som kommer att bära mycket av vårt land, om det inte redan gör det. Det vi måste göra är att bejaka, men att tänka smart. Och detta kräver mod och stöd.

Så jag vill avsluta mitt inlägg med att säga…jag är inte arg, jag tycker inte sämre om någon…inser bara att vi är olika och så ska det vara. Men jag ger mig inte en tum på att sätta barnen i första rum och med respekt för den tid de växer upp i.

Det är barnen som är anledningen till att skolan finns, det är barnen som är på ngt sätt uppdragsgivare till alla våra lärare och då måste VI VUXNA anpassa oss snarare än våra barn.

Pust och stön…hör min bön!
Kram/Micke

PS. På idén om att mobilen skulle vara vanebildande för våra barn, så undrar jag om det just nu inte är större risk att vi vuxna vanebildar våra barn.
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar skola barn mobil

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>