Följ oss via RSS!
2011-02-14

Att söka efter nyheter om och från Egypten

I Egypten i slutet av januari 2011 försökte myndigheterna stänga av Internet och särskilt sociala medier för att på så sätt censurera all information om vad som pågick på Tahrirtorget i Kairo för sina invånare.
Demonstranterna använde bland annat social media som Facebook och Twitter och mobilnätet för att organisera sig och sprida sin information. Sökmotorer som Google och Yahoo var också avstängda och YouTube kunde inte nås.

Journalister har attackerats, blivit bortförda, utsatts för våld och skadats allvarligt för att inte kunna rapportera om de fredliga protesterna mot diktatur och för demokrati på Tahrirtorget.

Den Egyptiska statliga TV-kanalen har inte visat några nyheter alls från Tahrirtorget och omnämner massdemonstrationerna som en liten grupp på 20-25 personer. Nyheten om myndigheternas bortförande av och våld mot rapporterande journalister presenterades istället som att de räddades ur kaos. Först helgen före Mubaraks fall visade man bilder på demonstrationerna från torget även i statlig TV.

I diktatorns försök att hålla sig kvar vid makten ingick det att stänga av informationskanalerna, utöva våld mot journalister, manipulera, förfalska information och försöka skapa kaos.

Så vad ska man tro på och hur kan man veta?

Det viktigaste är kanske att förstå att information ständigt måste ifrågasättas. Från vem och varför är bra frågor att ställa sig. Det kan också vara intressant att veta hur man hittar nyhetsflödena för att skaffa sig själv en mer nyanserad bild.

De stora nyhetskanalerna BBC, CNN, Al Jazeera, Reuters (och SvT) har egna webbplatser där man kan följa informationen, men om man vill ha en samlad bild med nyheter från många olika håll kan man använda sig av Googles tjänst Google News. För att få en internationell utblick kan man välja edition via en länk långt upp till höger på webbsidan. (På svenska sidan står det ”redigera den här sidan”)

I vanliga Google har det dykt upp nya tjänster i vänstermarginalen när man har skrivit in sin fråga och klickat på sök. Skriv in Egypt i Google webbsök Här får du fram träffar från Wikipedia, officiell turistinformation, restips osv. Välj istället länker Nyheter i vänstermarginalen Här får du fram nyheter från en mängd dagstidningar, tidskrifter, tvkanaler och nyhetsbyråer.

Prova den nya tjänsten Realtime/realtid (också i vänstermarginalen). Här får man fram information från personer som skriver på sociala medier såsom Twitter och Facebook. Informationen uppdateras på sekunden. Klickar man på länken ”Fler” i vänstermarginalen får man fler alternativ såsom Bloggar och diskussioner. Här får man fram vad folk har skrivit i Bloggar och på Diskussionsforum.

Det finns alltså sätt att hålla sig uppdaterad och det är möjligt att få en mer nyanserad bild av nyhetsflödet genom att höra fler röster än bara en. Googles nya verktyg för nyhetsflöden gör det ganska enkelt för oss , men det finns såklart andra sätt. Mer om det en annan gång.

Eva Norling, Alla hjärtans dag 2011
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar nyheter blogg sociala medier bibliotek media informationssökning internationell

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>