Följ oss via RSS!
2011-01-26

Nyinvigning av Olofströms studiecentrum

Det var festligt och fullsatt när Olofströms studiecentrum hade nyinvigning. Vi fick möjlighet att både lyssna på intressanta föreläsare och mingla med glada besökare. Som kronan på verket klipptes bandet och det hölls fina tal.

David Richardsson från Linnéuniversitetet inledde sin föreläsning genom att ställa en fråga till publiken. "Om man ger elever en uppgift, är det då ok om de ringer 118 118 för att ta reda på svaret?" Då fick vi ge antingen tummen upp=helt ok, eller tummen ner=inte ok. Vad tycker du?

David undervisar i bland annat affärsengelska och i hans kurser finns både lärare och elever över hela världen. Han undervisar via digitala verktyg och kanaler och i hans verktygslåda finns Skype, Facebook, Second life, Adobe Connect och Twitter. Han menade att det var viktigt att man som lärare vet varför man använder ett visst verktyg, annars kommer eleverna aldrig att förstå det.

Vi fick höra fördelarna med att använda second life som lärare, det är ett bra sätt att kunna träna sina elever på svåra och jobbiga situationer. Och en fördel för eleverna med att läraren jobbar med podcasts, en metod att publicera och lyssna på ljudfiler och film på internet, är att de kan trycka på pausknappen på sin lärare för att få tyst på honom eller henne. Och det är ju inte alltid så lätt i verkliga livet... David avslutade med att betona att undervisning inte handlar om att flytta information från ett huvud till ett annat. "Any teacher who can be replaced by a computer deserves to be." På Davids blogg www.flexlearning.se kan du läsa mer.

Sedan talade Alastair Creelman, projektutvecklare på Cela om det sociala lärandet - hur vi lär oss på nya sätt. Det mesta av lärandet idag sker utanför klassrummet. Alla vill lära sig, men ingen vill gå på kurs! Webben har blivit social och har gått ifrån virtuella anslagstavlor till dialog och kommunikation.

Det var många pedagoger på plats och de fick uppmaningen att öppna klassrumsdörren. Då får man nya möjligheter att dela resurser, skapa nätverk och samarbeta. Alastair berättade också om öppna lärresurser, OER, kursmaterial som läggs ut på webben gratis, fritt för alla att använda. När lärarna delar med sig så slipper man onödigt arbete med att ta fram kursmaterial och får mer tid för diskussion och fördjupning.

Vi fick också se hur studenter hjälper varandra på nätet via openstudy.com. Ur ett elevperspektiv är det nödvändigt med digital kompetens för framtiden där det livslånga lärandet ingår. Att få möjlighet att samarbeta och gå ifrån att vara konsument till att bli deltagare.

Vi fick också veta mer om hur man kan jobba med nyhets och ämnesbevakning och hur man kan skapa sin personliga lärmiljö eller e-portfolio som det också kallas. Här finns Alastairs presentation med massor av tips och nyttiga länkar:
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar kommun lärcentra föreläsning

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>