Följ oss via RSS!

Studera via nätet

Hur lär man sig på nätet?

Det finns många utbildningsformer från lärarledda distanskurser inom vuxenutbildning, studieförbund, högskola eller företag till privata självstudier utan lärare. Många kurser är helt nätbaserade utan fysiska möten men det finns också många utbildningar som innehåller regelbundna träffar på skolan/högskolan eller vid ett lärcentrum. Kursmaterialet ligger på nätet och du diskuterar med läraren och andra studenter via t ex e-post, lärplattform eller olika sorters webbmöte (chatt, videomöte mm). Det finns också oändligt många möjligheter att utbilda sig och skaffa nya kunskaper helt på egen hand om du vet hur man hittar rätt.

Varför plugga på distans?

De flesta som läser på distans gör det för att de inte kan flytta till utbildningsorten på grund av familj, arbete eller vill helt enkelt stanna i hemkommunen. Distansstudier sköts oftast på deltid.

Vad krävs av mig som student?

Distansstudier ger dig stor flexibilitet: du bestämmer i hög grad när du vill studera och kan då kombinera studier med arbete och familjeliv. Men det kräver en stor del självständighet och du måste försöka skapa bra rutiner för att kunna studera effektivt.

Några konkreta tips:
* Var inte tidsoptimist när du ska anmäla dig på en distanskurs. Har du verkligen tid med utbildningen? Ta reda på hur många timmars studier per vecka som kursen kräver.
* Ta reda på om kursen kräver fysiska träffar och i så fall var ni kommer att träffas. Ha du verkligen möjlighet att resa till dessa möten?
* Reservera bestämda tider under vckan för studier och se till att familjen respekterar dem.
* Har du svårt att koncentrera dig kan du studera i lugn och ro vid ett lärcentrum eller bibliotek. Många har öppet på kvällar och helger och kan dessutom erbjuda support, datorer, kopiering, hjälp med informationssökning, fikamöjligheter mm.
* Delta aktivt i kursens diskussionsgrupper på nätet och skapa kontaktnät med de andra studenterna. Gruppen ger stöd åt varandra.


Hitta rätt utbildning

Det finns ett otroligt stort utbud av distansutbildningar i Sverige på alla nivåer. De flesta kan sökas via webbplatsen Distansutbildningar.se. Här finns också mycket praktisk information om distansstudier, reportage och en diskussionforum där du kan diskutera med andra distansstudenter.

De flesta universitet och högskolor erbjuder distansutbildningar och 2009 fanns det cirka 120 000 studenter som läste på distans (källa: Studera.nu). Alla distansutbildningar kan sökas på sajten Studera.nu. Här finns också gott om information, tips och stöd.

Om du har svårt att välja eller har frågor kring vilken utbildning som passar dig bör du vända dig till din kommuns studievägledare (se mer på kommunens hemsida eller fråga på närmaste lärcentrum eller bibliotek).
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar universitet information lärcentra vuxenutbildning folkbildning kurs distans

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

0 kommentarer >>