Följ oss via RSS!
2011-01-31

På väg mot framtiden eller fast i traditionerna?

Sitter just nu och funderar och riggar inför en ny omgång av Folkbildningens Öppna Lärresurser. Nio nya projekt, runt om i Sverige, är på gång att förverkliga sina idéer kring flexibelt lärande och hur digitala studiematerial ska se ut. Spännande.
För egen del har jag under 00-talet haft förmånen att följa flera omgångar av kreativa producenter inom folkbildningen som fått projektmedel och därmed möjlighet att skapa en bit av framtidens lärande. Det har handlat om allt mellan himmel och jord. Trumskola och körsång på nätet, material kring hälsa och rättvis handel, konst, att bli en bättre tränare och en digital teckenbok. Ja, det är bara några exempel den kreativitet dom finns ute hos entusiaster på folkhögskolor och i våra studieförbund. Mycket av detta är lever fortfarande och känns ännu spännande och välgjort.

Entusiaster som driver

Men. Det handlar fortfarande så här nästan tio år senare mycket just om entusiaster. Eldsjälar som vill och driver dessa frågor. Och som utvecklar material och nya metoder att göra folkbildning på nya sätt. Utvecklingen går ojämnt och på vissa håll väldigt långsamt. Sett ur ett IT-perspektiv är den svenska folkbildningen omodern. Det är trögt att förändra 100-åriga traditioner. Det har gått mycket lättare att förändra hur vi gör våra bankärenden eller ser på TV. Rädslan att förlora det unika som folkbildningen utan tvekan har håller tillbaka utvecklingen och nyfikenheten.

Folkbildningens metod - att lära tillsammans, på våra egna villkor och utifrån våra egna perspektiv och referensramar är unik och bra. För en folkbildare borde därför alla dessa nya möjligheter till kommunikation och delaktighet som nätet ger vara en dröm. Men riktigt så ser det tyvärr inte ut idag. Men det finns undantag och på en del ställen glimrar det till och man kan ana framtidens lärande. Den stora frågan är hur man får fler att se dessa möjligheter. Att fler inser att nätet och den nya tekniken verkligen kan bli några av folkbildningens viktigaste verktyg för de kommande hundra åren. Den enda vägen, om någon frågar mig.
/ola
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar lärande vuxenutbildning folkbildning delaktighet informellt lärande


0 kommentarer >>