Följ oss via RSS!

Öppna kurser

Kurser som finns på nätet och är fria för alla att både ta del av och att bygga på och förändra innehållet i kallas öppna kurser. Många universitet i världen lägger ut sitt kursmaterial idag och du får tillgång till alla föreläsningar och kursmaterial. Det som saknas är förstås lärarna och möjligheten att tentera - det kostar fortfarande pengar förstås!

Massachusetts Institute of Technology, MIT var det första universitetet som lade ut sina kurser på nätet under namnet MIT OpenCourseWare

Brittiska Open University erbjuder massor av bra kursmaterial som heter OpenLearn

Wikiversity innehåller tusentals kursmoduler inom de flesta ämnesområden som får bearbetas, översättas eller kopieras.

Öppna universitet

Det finns också andra former av öppna kurser, nämligen kurser som använder endast öppna lärresurser och där studenterna läser tillsammans med en mentor som fyller samma roll som en studiecirkelledare inom folkbildning.

Peer2peer University och University of the People är två nya utbildningsanordnare som erbjuder gratis nätbaserade utbildningar med deltagare från hela världen.

Gratis kurser

Vill du lära dig ett nytt språk helt gratis? Eller lära dig att skriva journalistiskt? Varför inte lära sig att släktforska, sticka eller virka?

På nätet finns kurser i det mesta du kan tänka dig, helt gratis. Skillnaden mellan de kurser vi tipsar om här jämfört med de öppna kurserna är att dessa kurser har copyright och alltså inte får kopieras eller förändras. Men de är fullt fria att använda för privat bruk.

De som skapar dessa kurser kan vara allt från privatpersoner med ett specialintresse till föreningar, företag och organisationer. En del av dem kan vara gamla och ha en hel del reklam. Men det finns en hel del guldkorn för den som söker. Kurserna kan vara utformade som t.ex. webbplatser, ljudfiler eller filmer (så en del passar även in under rubrikerna texter, filmer och ljud).

Gratis språkkurser
Gilla/Dela
RSS Twitter Facebook Bloggy Pusha
Taggar öppna lärresurser kurs

Licens Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

1 kommentar v

P2PU svenska

Nu finns P2PU även på svenska.
2012-07-17, 16.40 av Leo